Ekim ve Kasım ayında gazetecilere yönelik baskı ve sansür arttı

Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü alanındaki kara tablo her geçen gün büyüyor. Son iki ayda gazetecilere yönelik tehdit, saldırı, soruşturma, gözaltı ve tutuklamalara her geçen gün yenileri ekleniyor.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in kamuoyu ile paylaştığı iki aylık basın özgürlüğü raporuna göre, gazeteciler 60 günlük süreç içerisinde 144 kez hakim karşısına çıktı. RTÜK ise televizyon kanallarına ceza yağdırdı. Dünyada ilk kez Türkiye’de Microsoft bir siteyi erişime engelledi.

144 kez hakim karşısına çıktılar

Rapora göre, gazeteciler Ekim ve Kasım ayını kapsayan 60 günde 144 kez hakim karşısına çıktı. Ayşenur Arslan, Serhan Asker’in de aralarında bulunduğu 11 gazeteci gözaltına alındı. Tolga Şardan’ın da aralarında bulunduğu 2 gazeteci tutuklandı.

Şırnak’ta 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü yürüyüşünü takip eden 3 gazeteci gözaltına alındı.

Gerçek Gündem editörü Furkan Karabay hakkında Anadolu Adliyesi’ndeki para karşılığı erişim engelleme ve tahliye kararlarına yönelik eleştirilerinin yer aldığı sosyal medya paylaşımları nedeniyle Cumhurbaşkanı’nın oğlu Bilal Erdoğan ve Erdoğan’ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal tarafından toplam 500 bin TL talebiyle iki ayrı tazminat davası açıldı.

Sansür yasası devrede: Tutuklama, gözaltı!

Son iki ayda ‘sansür yasası’ olarak adlandırılan Türk Ceza Kanunu’na eklenen TCK 217/A ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ maddesi gerekçe gösterilerek gazetecilere yönelik baÅŸlatılan soruÅŸturma, gözaltı ve tutuklamalardaki artış dikkat çekti. 31 Ekim’de T24’te ‘MÄ°T’in CumhurbaÅŸkanlığına sunduÄŸu yargı raporunda ne var?’ baÅŸlıklı yazı kaleme alan gazeteci Tolga Åžardan ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçlamasıyla gözaltına alınarak, tutuklandı. 5 günlük tutukluluÄŸun ardından tahliye edilen Åžardan’ın yargılanması sürüyor.

Yine, TCK 217/A gerekçe gösterilerek haberleri ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle Halk TV Muhabiri Dinçer Gökçe, Kısa Dalga Yazarı Cengiz Erdinç gözaltına alınırken, Bianet Editörü Evrim Kepenek ifadeye çağırıldı. Gazeteciler Uğur Şahin, İsmail Arı ve Uğur Koç ile Zübeyde Sarı hakkında soruşturma başlatıldı.

Habere, yoruma tahammül yok!

Bursa’da yerel bir gazete yöneticisi Yaman Kaya otomobiliyle seyir halindeyken silahlı saldırıya uğradı.

İçiÅŸleri eski Bakanı ve AKP Ä°stanbul Milletvekili Süleyman Soylu, gazeteci Saygı Öztürk, Tolga Åžardan, Orhan UÄŸuroÄŸlu ve Cengiz Demirel’i yaptıkları haberler nedeniyle hedef aldı.

Gazeteci Murat Ağırel futbol dünyasındaki usulsüzlük haberleri nedeniyle tehdit edildi.

Gazeteci Alican Uludağ, MHP’nin iki üst düzey yöneticisi tarafından tehdit edildi.

Gazeteciler Nevşin Mengü ve İbrahim Haskoloğlu, İsrail’in Filistin saldırısına ilişkin yorumları nedeniyle hedef gösterildi.

RTÜK’ün hedefinde TV ve siteler var

RTÃœK, Ekim ayında Halk TV’ye AyÅŸenur Arslan’ın Medya Mahallesi programındaki deÄŸerlendirmeleri ile Haber Masası programında Altın Portakal’a iliÅŸkin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yöneltilen eleÅŸtiriler sebebiyle 5 kez program durdurma ve üst sınırdan idari para cezası verdi. Kasım ayında da farklı iki programda gazetecilerin ifadeleri nedeniyle yüzde 3 idari para cezası uyguladı.

MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli’nin Gazze açıklamalarının deÄŸerlendirildiÄŸi Flash Haber TV’deki BaÅŸkentte Gündem isimli programda gazetecilerin ifadeleri nedeniyle kanala üst sınırdan idari para ve 5 kez program durdurma cezası verildi.

Gazeteciler Merdan Yanardağ ile Emre Kongar’ın Tele 1’de yayınlanan 18 Dakika programdaki ifadeleri nedeniyle Tele 1’e üç kere yüzde 3, gazeteci Fatih Ertürk’ün Başkentte Gündem programında emekli ikramiyesi ile ilgili değerlendirmeleri nedeniyle Flash Haber’e yüzde 3, Zafer Arapkirli’nin Medya Terapi programında köprü ve otoyol zamları ve Fidan-Blinken tokalaşması ile ilgili değerlendirmeleri nedeniyle KRT’ye iki kez yüzde 3 idari

NHY/ BirGün