Eğitimin Kötüye Gittiğini Düşünenlerin Oranı Yüzde 64,5 Oldu

Son bir araştırmaya göre, Türkiye’de eğitim sistemine yönelik duyulan endişe giderek artıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 64,5’i son 5 yılda eğitimin kötüleştiğini düşünüyor. Ayrıca, eğitimin çok kötü bir durumda olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 49,2 olarak ölçüldü.

Eğitim Sistemi Endişesi Artıyor

Yöneylem Sosyal Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen anket, 27 ilde 2100 kişiyle yapıldı. Ankete katılanların büyük bir kısmı, Türkiye’deki eğitim sisteminin durumunu kötü olarak değerlendirdi. Katılımcılara “Türkiye’de eğitim sisteminin durumunu nasıl değerlendirirsiniz?” sorusu yöneltilerek, eğitim sisteminin çok kötü durumda olduğunu düşünenler yüzde 49,2 olarak belirlendi. Bu oran, geçen yılın aynı döneminde yüzde 38,3’tü ve bu yılın başında yüzde 52,9 seviyesine çıkmıştı. Ankete katılanların yüzde 16,1’i “kötü” yanıtını verirken, “iyi” yanıtını verenlerin oranı yüzde 7,3 ve “çok iyi” yanıtını verenlerin oranı ise sadece yüzde 3 olarak ölçüldü.

Eğitim Alamama Endişesi

Ankette katılımcılara, kendilerinin veya aile üyelerinin eğitim alamama endişesini taşıyıp taşımadıkları da soruldu. Katılımcıların yüzde 40,4’ü bu konuda çok endişeli olduklarını belirtirken, yüzde 24,5’i de endişeli olduklarını ifade etti. Buna karşılık, vatandaşların yüzde 7,2’sinin bu konuda hiçbir endişesi olmadığı tespit edildi.

ÖSYM Güven Sorunu

Araştırmada, Türkiye’de ÖSYM tarafından düzenlenen merkezi sınavların adil bir şekilde gerçekleştirildiğini düşünüp düşünmedikleri de soruldu. Katılımcıların yüzde 57,1’i sınavların adil olmadığını düşündüğünü ifade etti.

Üniversite Sınavlarının Kaldırılması İstemi

Üniversite sınavlarının kaldırılması fikri de araştırmada yer aldı. Katılımcılara üniversite sınavlarının kaldırılmasını isteyip istemedikleri sorulduğunda, vatandaşların yüzde 69,4’ü sınavın kaldırılmasını istemediklerini ifade ederken, yüzde 24,2’si sınavın kaldırılması gerektiğini belirtti.

Eğitim sistemiyle ilgili duyulan endişenin arttığı bu sonuçlar, eğitim alanında önemli reformların ihtiyaç duyulduğunu ve eğitim politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini gösteriyor.

NHY/ Evrensel

Bunları da okuyabilirsiniz...

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku