Dünya Bankası Başkanı Jim Kim, gelişmekte olan ülkelerin üçte ikisinde otomasyon nedeniyle işlerin yok olabileceğini söyledi. Kim, böyle bir durumun mülteci akışını ve çatışmaları arttırabileceği uyarısında bulundu.
Dr. Kim, bu konuşmayı Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Washington’daki yarı yıl toplantıları sırasında yaptı. Toplantı için dünyanın birçok ülkesinden yetkililer de Washington’da. Toplantılara Türkiye’den de Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek katılıyor.
Kim, otomasyonun ne kadar iş kaybına neden olacağını bilmediklerini söyledi. Dünya Bankası Başkanı, iş seçeneklerine yönelik tehdidin yoksul ülkelerdeki internet kullanımı sayesinde birçoklarının başka ülkelerdeki insanların çok daha konforlu yaşadıklarını anlamasından kaynaklandığını belirtti.
Dünya Bankası Başkanı konunun acil olduğunu, çünkü dünyanın çatışmalar, iklim değişikliği, kıtlık ve mülteci krizi gibi sorunlarla karşı karşıya olduğunu kaydetti. Kim çözümün, trilyonlarca doların çok az kazanan ya da kazanmayan özel sermayeye aktarılmasıyla bulunabileceğini açıkladı.
‘Trump’la çalışmak mümkün’
Uluslararası Para Fonu IMF Başkanı da küresel ticareti desteklemek ve geliştirmek için Trump yönetimiyle çalışabileceklerine inandığını söyledi.
Başkan Donald Trump, adaylık sürecinde Amerika’daki iş kaybından adaletsiz ticareti sorumlu tutmuştu. Lagarde, ticaretin refahın koşullarından biri olduğunu söyledi. IMF başkanı, ticari büyümeye destek vermeyi taahhüt etti, korumacı önlemlerle mücadele etme sözü verdi.
IMF Başkanı Lagarde küresel ekonominin birçok ülkedeki anlamlı politikalar sayesinde ivme kazandığını savundu. Kim ve Lagarde konuşmalarını Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu IMF’nin Washington’daki geleneksel bahar toplantıları başlarken yaptı.
Dünya Bankası Yönetim Kurulu ve Uluslararası Para Fonu normalde yılda bir kez toplanıyor. Amacı finans kurumlarının çalışmalarını tartışmak olan geleneksel yıllık toplantılar genel olarak Eylül ve Ekim aylarında gerçekleşiyor. Toplantılar iki yıl arka arkaya Washington’da, üçüncü yıl ise bir başka ülkede gerçekleşiyor.
Geleneksel toplantıların ilki 1946 yılında Washington’da yapıldı.
Bu toplantılar, Uluslararası Parasal ve Finansal Komite, Kalkınma Komitesi, G-10, G-24 ve diğer çeşitli grupların üyelerinin toplantıları eşliğinde gerçekleşiyor.
Toplantıların ardından sonuç bildirileri yayınlanıyor.
Geleneksel toplantılarda yönetim, günümüzdeki parasal konuların nasıl ele alınacağı konusunda kararlar alıyor ve çözümleri onaylıyor.
Geleneksel toplantılar çok sayıda üye ülkenin yetkilisini biraraya getirdiği için küçük ve büyük çapta resmi ve gayri resmi istişareler yapılıyor. Toplantılarla birlikte çeşitli seminerler de düzenleniyor.
Seminerlerde özel sektörle hükümet temsilcileri, üst düzey banka yetkilileri ve IMF heyetleri arasında yaratıcı diyalog kurulması amaçlanıyor.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- AkÅŸener, ErdoÄŸan’dan Ne Ä°stedi? - 7 Haziran 2024