ABD Sarraf Davası’nı pazarlık konusu mu yapıyor?

New York’un eski Belediye Başkanı Rudolph Giuliani ile eski ABD Adalet Bakanı Michael Mukasey’nin Rıza Sarraf davasındaki rolü ve ücretlerinin kim tarafından ödendiği sorularının yanıtlandığı ifadeler kamuoyuyla paylaşıldı.

İfade Amerikan federal yargı sisteminin belgelerinin kamuoyuyla paylaşıldığı sitede yayınlandı. Söz konusu sorular, Sarraf davası yargıcı Richard Berman tarafından yöneltilmişti.

Sarraf’ın savunma ekibi tarafından Hakim Berman’a 14 Nisan’da gizlilik kaydıyla sunulan belge, altı gün sonra kamuoyu ile paylaşıldı. Belgenin savcılıkla paylaşılmadığı, ABD medyası da davanın “esrarengiz bir yola girdiğini” iddia edilmişti.

Elektronik sisteme bugün giren 31 sayfalık belgede Giuliani ile Mukasey imzalı ifadeler yer alıyor.

Hakim Berman’ın, ‘Sarraf’ın bütün bu avukat paralarını kim ödüyor?’ sorusunun yanıtını da avukat Benjamin Brafman “Kendisi ve ailesi ödüyor” diye veriyor.

Giuliani de ifadesinde avukatlık ücretinin Sarraf tarafından muhasebecisi aracılığıyla ödediğini belirtti. Giuliani, Sarraf’a verdikleri hukuk danışmanlığı hizmeti kapsamında üst düzey Türk ve Amerikalı yetkilerle görüşmeler yapmanın da bulunduğunu söylüyor.

‘ABD çıkarları doğrultusunda Türkiye’yle anlaşma sağlamaya çabalıyoruz’

Giuliani, Sarraf davasındaki amaçlarının Amerika’nın güvenlik çıkarları doğrultusunda, Türkiye ile ABD arasında “Sarraf lehine” bir anlaşma sağlamak olduğunu söyledi.

Giuliani, Sarraf’a yöneltilen suçlamaların niteliği ne olsa da, gerek Türkiye’nin önemli bir müttefik olarak görülmesi, gerekse ABD’nin ulusal güvenlik çıkarları nedeniyle iki ülkenin de davanın diplomatik yollardan çözülmesine yakın durduklarını belirtiyor

Bu çerçevede Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüklerin belirten Giuliani, bu görüşmelerden hem Amerikan Adalet Bakanlığı’nın ve New York Güney Bölgesi Başsavcılığı’nın önceden haberdar olduğunu ifade etti. Giuliani ayrıca Ankara’da “Amerikan Dışişleri Bakanlığı temsilcisinden” brifing aldıklarını söyledi.

Giuliani ifadesinde, Erdoğan ile yapılan görüşmede kendisi dışında Mukasey ve avukat Larry Levy’nin de olduğunu belirterek, “Her ne kadar gizlilikle yürütülen bazı şeyler ortaya çıksa da Amerikan hükümetinin üst düzey yetkilileri bu konuda bir anlaşma sağlamak için kararlılıklarını sürdürmeye devam ediyor” dedi.

Rudy Giuliani, Sarraf’ın nükleer madde veya silah satmak yerine tüketim ürünleri ticareti yaptığını savundu. Bağlı şirketin Türkiye adına ABD’de faaliyetleri yaptığını ancak kendisinin şirketin bu çalışmalarında yer almadığını belirtti.

‘Sarraf davasında uzlaşma olursa Türkiye ABD’nin çıkarlarını daha fazla savunur’

Eski ABD Adalet Bakanı Mukasey de mahkemeye sunduğu ifadede, Sarraf davasındaki rolünü, ‘Amerikan ulusal güvenlik çıkarları doğrultusunda Türkiye ile bir uzlaşma sağlamak’ şeklinde açıkladı.

Mukasey ifadesinde davada Sarraf’ın lehine gelişmeler sağlanması halinde Türkiye’nin Amerikan ulusal çıkarlarını daha fazla savunabileceğini öne sürdü. Eski ABD Adalet Bakanı Mukasey, avukatlık ücreti ve çeşitli masraflarının Sarraf tarafından ödendiğini söyledi.

Michael Mukasey Türk ve Amerikalı üst düzey hükümet yetkililerinin Amerikan ulusal güvenlik çıkarları doğrultusunda olası bir anlaşma konusunda istekli olduğunu kaydetti.

Tarafsız yorumcular, yapılan bu açıklamaların, ABD’nin Türkiye’den ne alacağına bağlı olarak Sarraf üzerinden bir pazarlık yaptığını, Türkiye’nin de bu pazarlığa sıcak baktığını ileri sürüyorlar. Türkiye’nin ve Erdoğan’ın davada taraf olduğunun da altını çizen yorumcular. Bu davanın sonlandırılması karşılığında Türkiye’nin her şeyi vermeye hazır olduğunu, çünkü Erdoğan’a kadar uzanan bir dava olduğunu ileri sürüyorlar…