Rusya doğalgaz akışını azaltıyor

Rusya, kendisine yaptırım uygulayan Avrupa ülkelerine yavaş yavaş doğalgaz musluğunu kapatıyor. En son Fransa’ya gaz akışı tamamen durduruldu.

Rusya Avrupa ülkelerine doğalgaz akışını azaltıyor

Rusya, kendisine yaptırım uygulayan Avrupa ülkelerine yavaş yavaş doğalgaz musluğunu kapatıyor.

Rusya, en son önceki gün Fransa’ya gaz akışını tamamen durdurdu.

Rusya’nın doğalgaz devi Gazprom, daha önce de Polonya, Bulgaristan ve Finlandiya’ya gaz sevkiyatını tamamen kesmiş, Almanya, Avusturya ve İtalya’ya gaz akışını önemli ölçüde azaltmaya başlamıştı.

Fransa Doğalgaz İletim Operatörü GRTGaz, cuma günkü açıklamasında, 15 Haziran’dan bu yana boru hattı yoluyla Rusya’dan artık gaz gelmediğini duyurdu.

Rus gazına bağımlı olmayan Fransa, ihtiyacının sadece yüzde 17’sini Rusya’dan sağlıyor ve bu gaz ya boru hattıyla ya da sıvılaştırılmış doğalgaz olarak tankerlerle naklediliyor.

Fransa ve Almanya, paniği önlemeye ve vatandaşlarını rahatlatmaya çalışıyor. Bu iki ülkenin gaz stokları yüzde 56 seviyesinde. AB’nin ortalaması ise yüzde 52 civarında bulunuyor.

Fransa Enerji Dönüşüm Bakanı Agnès Panier-Runacher, “Başka ülkelerden aldığımız doğalgaz ve oluşturduğumuz stoklar sayesinde ihtiyacımızı karşılama imkânlarımız var” dedi.

Kesinti, Rus doğalgaz devi Gazprom’un geçen hafta Kuzey Akım 1 hattından Almanya’ya gaz akışını yüzde 60 civarında azalttığı döneme rastladı.

Almanya Ekonomi ve İklim Bakanı Robert Habeck de, “Hayale kapılmamalıyız, Putin ile bilek güreşindeyiz. Despotlar ve diktatörler böyle davranır” diye konuştu.

Şantaj

Avrupa ülkeleri ise, yaz aylarında stoklarını takviye etmek istediği dönemde Rusya’nın “gaz şantajını” kınıyor.

Moskova, Ukrayna’ya taarruzunun dördüncü ayında, canını yakan yerlerden vurmak istiyor ve Avrupalıların enerjiye bağımlılığından yararlanmaya çalışıyor.

Avrupalıların kullandığı doğalgazın ortalama yüzde 40’ı Rusya’dan geliyor. Bu oran, Almanya için yüzde 55, Bulgaristan için de yüzde 85’e çıkıyor.

Yaz ayları olduğu için Avrupalılar henüz gaz yokluğu çekmiyor. Ancak Rusya’nın gaz sevkiyatında kısıntı yapması da, yaz aylarında kış için stokları takviye etme dönemine rastlıyor. Oysa Avrupa Birliği ülkeleri, kasım ayına kadar stokları en az yüzde 80’e çıkarmayı tasarlıyordu.

Stok durumu, geçen yıla göre daha iyi durumda olsa da önceki senelere göre daha düşük!

Fiyat artışı

Sevkiyatın azalması fiyat artışına yol açıyor. Bu da, özellikle Almanya’da olmak üzere sanayicilere pahalıya patlıyor.

Avrupa’da doğalgaz referans fiyatı, cuma günü megavatsaat başına yaklaşık 130 avroya yükseldi. Bu fiyat çarşamba günü 100 avro, bir yıl önce ise yaklaşık 30 avroydu.

Paris Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Thierry Bros’ya göre, Rusya uzun zamandır doğalgazı silah olarak kullanıyor. Kremlin, belirsizlik ilkesini kullanarak, Avrupa’nın birliğini sınıyor, hammadde piyasasını geriyor ve fiyatları yükseltiyor.

Durum sadece Almanya için değil, diğer ülkeler için de vahim! Rus gazına İtalya yüzde 40 oranında bağlı ve cuma günü İtalyan ENI firması talebinin ancak yarısını temin edebildi.

İtalya Başbakanı Mario Draghi de, “doğalgazın siyasî araç olarak kullanılmasını” kınadı.

Gazprom, Kuzey Akım 1 hattında teknik sorunlar olduğunu bildiriyor, ancak Avrupa ülkeleri buna inanmıyor.

Avrupa ülkeleri, bu nedenle, Rusya dışındaki kaynaklardan boru hattıyla ya da sıvılaştırılmış doğalgaz alarak stoklarını takviye etmek istiyor.

Bu bakımdan şanslı olan Fransa’nın, tankerlerle gelen sıvılaştırılmış doğal gaz alımını kolaylaştıran dört terminali var ve yenilerini de kurmaya hazırlanıyor.

GRTGaz’a göre, Fransa daha Ukrayna savaşı başladığında sıvılaştırılmış doğalgaz alımını artırdı ve terminalleri neredeyse tamamen dolu durumda. Bu da, Fransa’yı bir numaralı Rus sıvılaştırılmış doğalgaz alıcısı yapmaya yetti!