Büyük kavganın küçük kıvılcımı

Amerika ile Fransa (AB) arasında Pasifikte başlayan kavga BÜYÜK.
İngiltere -Fransa arasında küçük kıvılcım ise BALIKÇI TEKNELERİ.
Büyük kavga bu küçük kıvılcımla Patlak verir mi?
Bilinmez.
Son günlerde İngiltere ile Fransa’nın arası gerginlik   artarak gelişiyor.
Kuzey İrlanda sorunu, Balıkçıların sorunu Mülteci  sorunun ve en son en önemlisi Pasifik de egemenlik sorunu.

Her iki ülke arasında gün geçmiyor ki bir SORUN çıkmasın.
Bir kaç gün önce İçişleri Bakanı Gérald  Darmanin Ültimatom  niteliğinde açıklama yaptı.
Kacak göçmenlerin İngiltere’ye geçmemesi için alınan önlemleri çerçevesinde” İngiltere’nin mali sorumluluğunu yerine getirmediğini Masrafları (63 Milyon € ya yakın) karşılamadığını” bildirdi.
Hemen bu miktarın ödenmesini talep ederek aksi halde KARŞI TEDBİRLER alacağını bildirdi.
Balık avlama sahası ve balıkçı tekneleri konusundaki sorun gittikçe büyüyor.

Fransa Salı günü (2 Kasım) İngiliz teknelerinin Fransa limanlarında  kalma haklarını sınırlandıracak… Anlaşmazlığın  (gözüken bölümü) İngiltere’nin Brexıt de Avrupa Birliğinden ayrılırken verdiği AB  Balıkçılarının avlanma lisansların kısması.
Fransa Denizcilik Bakanlığı verilerine göre İngiltere 2030 a kadar  AB ülkeleri   Balıkçı teknelerine vermesi gereken avlanma lisan sayısı 2 127.Oysa İngiltere  2021 yılı için 1 913 tekneye lisans verdi. Fransa 200 Tekneye daha lisans verilmesinde ısrarlı. Bu kısıtlamadan da en fazla Fransa etkileniyor. Özellikle Bretagne Bölgesinde. Bölge halkının en önemli geçim kaynağı Balıkçılık. Bazı bölgelerde tek geçim kaynağı.

31 Ekim basın toplantısında Emmanuel Macron. “Bizim, İngiltere’nin anlaşma kurallarına uymasından başka bir talebimiz yok Biraz önce Boris Johnson ile görüştüm. Top artık İngiltere de”. [1] dedi.
Hem İngiliz hem de Fransız balıkçılarını dinlerseniz “Bizim balıkçılar olarak bir sorunumuz olmadı şimdiye kadar. Yok da. Hükümetler ne yapıyor bilmiyoruz. Ancak tek gelir kaynağımız üzerinde oyun oynamasınlar. “Kendileri zararlı çıkar” söylemindeler.
Bu küçük kıvılcım.
Gelelim BÜYÜĞÜNE…

Fransa Pasifikte 1 milyon 700 bin vatandaşının yaşadığını 8 000 civarında askerinin bulunduğunu söyleyerek Pasifik de olanları sınırında olan sorun olarak ele alıyor. (Mayyote  La Réunion, Nouvelle Calédonıe)
Kapitalist sistem PASİFİK de dünyayı 2. Dünya Savaşından sonra getireceği en büyük felakete hazırlıyor.
Kısaca Pasifik’te ABD emperyalist gücü yedeğindekiler ile Çin’e karşı bir “Savunma”(saldırı ile aynı anlama gelen) koridoru, duvarı oluşturmaya çalışıyor. Bu çatışmanın ilk kıvılcımını Avusturalya’nın Fransa ile yaptığı KONVANSİYONEL Denizaltı Anlaşmasını sonlandırması ile kendi için de   başlatarak Pasifik okyanusunda  ABD  ve  Fransa  NATO dışında bir güç birliği oluşturma çabaları, Ortadoğu’nun yerini  Pasifik Okyanusu mu alacak? sorusunu ister istemez akla getiriyor.

Ortadoğu 2011 ABD’nin (ona destek olan başta Türkiye olmak üzere Körfez ülkeleri )işgali ile bir Dünya savaşının beklen çıkış merkezi gibi idi.[2].
Pasifik Okyanusunda henüz böyle bir önemli emare olmasa da Pasifik Sularının ısınmakta olduğu bir gerçek.
Pasifik (Pasifik -Hindistan) 9,5 milyon kilometre karelik ekonomik sahası ve önemli bir deniz yolu olması nedeni ile[3]  kapitalist ülkelerin hiç bir zaman vazgeçemeyeceği bir bölge.

Başta ABD ve Fransa olmak üzere son zamanlarda Tayvan’ın güvenliğini kendi ulusal güvenlik sorunu haline getirdiler. Bu bile yeterli, gelmekte olanın insanlık için tehlikenin varlığını.
Pasifik’teki ABD’nin kurmaya çalıştığı egemenliği bölge ülkeleri ile çoktandır geliştirdiği biliniyor[4].

Avusturalya’nın son zamanlarda Çın ile olan ilişkilerindeki olumlu yöndeki gelişme, ABD’nin bu “Müdahalesine” sebep oldu.
Gelelim Fransa-Avustralya Deniz Altı  sözleşmesi ve AUKUS’a.[5]
Fransa 2013 de Avusturya ile Naval Grubunun ürettiği  12 -ATTAK Sınıfından  -KONVANSİYONEL  Denizaltı yapım ve teknoloji geliştirme ön anlaşması yaptı..

2014’e kadar süren pazarlık belirli bir aşamaya düzeyine geldi. 2016 yılında Grup NAVAL’ın [6] üreteceği 12 Denizaltı yapımı ve Askeri Malzeme Üretimini içeren Anlaşması imzalandı.

Uzun bir dönemi içeren anlaşmanın toplam tutarı 63 Milyar dolara yaklaşıyor. 2017 Yılında, 2023 de üretilecek olan ve 2030 kadar teslim edilmesi öngörülen denizaltıların üretimi için ilk sözleşmeler Etüt çalışmalar ve projelendirme kabul edildi.  Anlaşma her iki ülke tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. Avustralya bu ilk bölüm için Fransa’ya 950 Milyon dolar ödeme yaptı.[7]

29 Eylül 2021 Senato Soruşturma Komisyonunda Dışişleri Bakanı J.Y.Le Drıan. Sözleşmenin Avusturya tarafından feshin şöyle anlatıyor. “Ağustos ayında  Fransa  Avusturalya’ya Teslim edeceğimiz Denizaltılar ile 2050’ye kadar Çin Tehdidinden sizi uzaklaştıracak dedik.[8]” açıklamasından sonra “30 Ağustosta her iki ülke bakanlık yetkilileri  iki taraf olarak savunma işbirliğini geliştirme kararı aldık.”

15 Eylül gününe kadar Avustralya tarafı hiçbir zaman sözleşmenin feshi  ve başka birileriyle bir çalışma  isteği belirten bir ifade kullanmadı. Sözleşmenin iptal edildiği aynı gün, 15 Eylülde NAVAL Gurup Avusturalya’dan ‘Sözleşmeden Memnuniyet bildiren  ve 2. bölüme geçiş onaylı’ mektup aldı.

Sözleşmede ikinci etaba geçtiğimiz gün 15 Eylül’de İptal Haberini aldık. J.Y .Le Drıan a göre, ne olduysa; 15 Eylül sabahı ile öğle saatleri arasında oldu. Drian, “Ben 2014’ten beri bu işi takip ediyorum. İlişkileri baştan itibaren ben yürüttüm[11]. 15 Eylül sabahı Başbakan ile görüştüm… İkinci etaba gideceğimizi söyledi. Öğle saatlerinde Dışişleri Bakanlığında Sözleşmenin Feshin haberi geldi. Oysa biz Avustralya ile Birlikte Çin Modeline alternatif bir savunma sistemi için çalışıyorduk… Geçirmekte olduğumuz kriz NATO’nun rolüne ilişkin değildi Burada Avrupa’nın Dünyadaki yeri söz konusu. [12]

29 Eylül Senato soruşturma komisyonunda Komisyon Başkanı da, “Avusturalya’nın tutumu niteliksiz ve kabul edilemez. Şunu sorabilir miyim İlişkilerimizi ve güvenimizi nasıl yerine oturtacağız böyle bir ülke ile”.[9] açıklaması yaptı.

Henüz sözleşme iptali ve İptal sonrası müeyyideleri kesinleşmemiş durumda.

Gerçi devlet ve ordu siparişleri   nedeni ile Naval Grubu için bu sözleşmenin iptali bir felaket olmayacak.12 Denizaltı işi NAVAL in iş hacmi içerisinde %10 ama, İleriki siparişlerde bir statü, güven kaybı yaşayabilir[10]

Ancak Fransa, Amerika- İngiltere ortaklığı ile “Çalınan “ 63 Milyar dolarlık   iş anlaşmasını  henüz sindirmiş değil. Fransa Hükümeti çok az da olsa ümidini koruyor. Hatta 30 Ekim de ki G20 toplantısında Bıden’ın “ Bilerek yapılan bir şey değil, bir sakarlık olmuş” sözlerine karşılık Macron’un “Ama bunun bir bedeli olacak” cevabına rağmen.

Savunma Bakanı ise olay la ilgili görüşlerini şöyle ifade ediyor. “Afganistan’dan sonra şimdi de Avustralya olayı. Bunlar bize Avrupa Savunma Sistemini kurmamız gerektiğini dayatıyor. Güven bir kez sarsıldı. Mevcut Kriz Avustralya ve İngiltere ile olan ilişkilerimizi iki taraf olarak yeniden gözden geçirmemizi gerektirebilir.[13].”

İşin ilginç tarafı da Senato soruşturma komisyonunda Fransa Gizli servisi suçlandı ve her iki bakana da “DGSE[14] Ne yapıyordu. Hiçbir şeyden haberi olmadı. mı?.” sorularının sorulmasıydı.
Gizli servis, Ticari Şirket, Bakanlar, Ülke Yönetimi Fransa’da DEVLET bir bütün olarak NAVAL Şirketinin bir iş anlaşmasının içinde ve iş o hale geldi ki her kurum birbirini suçlamakla meşgul… Şu anda sorun içinden çıkılmaz durumda.

İşin diğer bir önemli yanı Fransa’nın yapacağı denizaltılar Konvansiyonel silahlarla donatılacak. Oysa İngiliz-ABD işbirliği ile Avustralya için  şimdi üretilecek denizaltılar Nükleer donanımlı olacak.

Çin’e karşı, Fransa ABD’den sonra Pasifikte Avustralya ve İngiltere de Nükleer donanımlı silahlarla paylaşım kavgasının bir parçası olacak. BÜYÜK ve Tehlikeli KAVGA…


[1] Roma da Yapılan G20 toplantısı için 31 Ekim akşamı yaptığı basın toplantısından.

[2] Apdullah Öcalan da 2010 Aralık da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ‘ne gönderdiği Savunmasında « Benim kaçırılmam tıpkı 1..Dünya savaşında Avusturya Macaristan Prensine düzenlenen sikast gibi 3. Dünya şavaşının başlangıcı olacak »demişti.

[3] 6 Ekim 2021 Le Monde

[4] Once QUAD  Kasım  2020 de ABD-Avusturalya-Japonya -Hindistan arasındaki Diyalog Gurubu. Sonra Bıden Bu guruba Güney Koreyı de ilave etmek üzere.

[5] Avusturalya İngiltere- ABD (Ülkelerini ifade eden )- AUKUS -Arasında ki Deniz altı ve teknolojisini geliştirme ortaklığı

[6] Group NAVAL 1963 de  kurulan 2007 de THALES’ i de ortak alarak  2017 de NAVAL adını alan %62 .49’ u Fransa Devletine ait  Askeri Malzeme ve Denzaltı- savaş gemisi üreten bir Anonim Şirket..

[7] 12 Ekım Seneto Konu üzerine Soruşturma Komisyonunda  Asker ve Milli Savunma Bakanı , Bayan Florance PARLY.nin açıklamaları.

[8] Aynı soruşturmada Bayan F.PARLY’ın açıklaması.

[9] Senattör  Chrıstian Combon  Senato Soruşturma Komisyon Başkanı

[10] Deniz Altı Savaş Gemisi sektörnde Naval -Attac – ,ABD’nin Virginia modeli ile yarışmakta ,.

[11] J.Y.Le Drıan . Francoıs Hollande’ın  Sosyalis Hükümeti Dışleri Bakanı idi.   Hollande ,Hükümet -Sosyalist Parti… Hepsi gitti iktidardan.J.Y.Le  Drian bu güne kadar Bakanlığından ayrılmadı.  İster istemez « NAVAL-Deniz altı satışını  sonuçlandır öyle git » denmiştir diye düşünüyor insan.  Fransa’nın Dışişleri Bakanının başka ne görevi ola bilir ki?.

[12] Jean -Yves Le DRIAN Avrupa ve Dışişleri Bakanı 29 Eylül de Senato Konuya ilişkin soruşturma komisyonunda açıklamaları.

[13]Aynı soruşturmada Savunma Bakanı  Bayan F.PARLY’ın açıklaması

[14] Fransız İstihbarat Örgütü.