Kanayan bir yara, çocuk işçiliÄŸi…

Çocuk işçiliği, dünyanın en büyük sorunlarından biridir. Çocuk işçi olarak çalışan çocukların sayısı son yıllarda artmıştır.

Dünya Çocuk İşçiliÄŸiyle Mücadele Günü’nde yayınlanan bir rapora göre, dünyada her 10 çocuktan biri çocuk işçidir. Bu da toplamda 160 milyon çocuÄŸa denk gelmektedir. Çocuk işçiliÄŸi en çok Sahraaltı Afrika bölgesinde görülmektedir. Bu bölgede son dört yılda 16,6 milyon çocuk daha çocuk işçi olarak çalışmaya baÅŸlamıştır. Asya ve Pasifik bölgesi ise çocuk işçilerin sayısının en çok azaldığı bölgedir.

Çocuk işçiliÄŸi, çocukların saÄŸlığını, güvenliÄŸini ve eÄŸitim hakkını tehlikeye atan bir insan hakları ihlalidir. Çocuk işçilerin büyük bir kısmı tehlikeli iÅŸlerde çalışmaktadır. Çalışan çocukların yaklaşık yüzde 30’u eÄŸitim dışında kalmaktadır. Çocuk işçiliÄŸi, yoksulluÄŸun hem nedeni hem de sonucudur. Ailelerin geliri azaldıkça, çocuklarını çalıştırmak zorunda kalabilirler. Bu da çocukların okula gitmesini engelleyerek, gelecekteki fırsatlarını kısıtlayabilir.

Çocuk işçiliÄŸinin ortadan kaldırılması için uluslararası toplumun ortak bir çaba göstermesi gerekmektedir. BirleÅŸmiÅŸ Milletler, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nde çocuk işçiliÄŸinin tamamen sona erdirilmesini hedeflemektedir. Bu amaçla, hükümetler, işçi ve iÅŸveren kuruluÅŸları, BM kuruluÅŸları, sivil toplum ve bölgesel kuruluÅŸlar arasında iÅŸbirliÄŸi yapılması önemlidir. Çocuk işçiliÄŸini önlemek için alınabilecek bazı önlemler ÅŸunlardır:

  • Kapsayıcı sosyal koruma sistemleri oluÅŸturmak ve ailelere maddi destek saÄŸlamak
  • EÄŸitime eriÅŸimi kolaylaÅŸtırmak ve okul devamını teÅŸvik etmek
  • Tarım ve sanayide insana yakışır iÅŸ koÅŸulları saÄŸlamak
  • Çocuk haklarını korumak ve ihlalleri raporlamak
  • Çocukların katılımını ve seslerini güçlendirmek

Çocuk işçiliği, hem bireysel hem de toplumsal açıdan zararlı bir olgudur. Çocukların potansiyellerini gerçekleştirmeleri ve mutlu bir yaşam sürmeleri için, çocuk işçiliğine karşı mücadele etmek hepimizin sorumluluğudur.

Türkiye de çocuk işçiliği

Türkiye Ä°statistik Kurumu (TÜİK) Çocuk Ä°ÅŸgücü AraÅŸtırma sonuçlarına göre, Türkiye’de 6-17 yaÅŸ arasında 893 bin çocuk iÅŸgücü bulunmaktadır . Bu çocukların %5,9’u ekonomik faaliyette çalışmakta, %4,4’ü ise tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinde istihdam edilmektedir. Çalışan çocukların %56’sı erkek, %44’ü ise kız çocuÄŸudur. Çalışan çocukların büyük bir kısmı (%67) okula devam etmemekte veya hiç okula gitmemiÅŸtir.

Çocuk işçiliğinin temel nedenleri arasında yoksulluk, gelir dağılımındaki adaletsizlik, eğitim imkanlarının yetersizliği, göç ve kentleşme sorunları, ailelerin bakış açısı ve işverenlerin ucuz işgücü talebi sayılabilir.

Çalışan çocuklar; ailelerinin geçimine katkıda bulunmak için, çok az bir ücret karşılığında, çoğu zaman tehlikeli koşullarda, saatlerce çalışmak zorunda kalmaktadır. Bu durum; çocukların sağlıklarını, güvenliklerini, eğitimlerini ve geleceklerini riske atmaktadır.