Can Atalay’ın milletvekilliÄŸinin düşürülmesi, muhalefet tarafından sert bir ÅŸekilde eleÅŸtirildi. Muhalefet, bu kararı hukukun üstünlüğünün ve demokrasinin zayıflamasına yönelik bir saldırı olarak deÄŸerlendirdi.
CHP Grup BaÅŸkanvekili Gökhan Günaydın, Can Atalay’ın milletvekilliÄŸinin düşürülmesinin, Türkiye’nin demokrasisi için bir sorun olduÄŸunu söyledi. Günaydın, “Bu sorun Meclis’in onuru ve saygınlığı ile alakalı bir konudur. Bu karar bundan böyle Anayasa Mahkemesi’nin dilediÄŸiniz kararlarına uymama özgürlüğünü size verir ki, bu andan itibaren Türkiye Cumhuriyeti’ne de laik, demokratik, sosyal, hukuk devleti nitelemesi maalesef yapılamaz” dedi.
Türkiye İşçi Partisi Genel BaÅŸkanı Erkan BaÅŸ, Can Atalay’ın milletvekilliÄŸinin düşürülmesinin, muhalif seslerin susturulmaya çalışılmasının bir göstergesi olduÄŸunu söyledi. BaÅŸ, “Bu karar meclis tutanaklarına girdiÄŸinde sizin milletvekilliÄŸiniz sorgulanır. CumhurbaÅŸkanlığı sorgulanır. Bir tek soru sormak istiyorum: Åžimdi karar okunacak, Can Atalay’ın milletvekilliÄŸi düşürülecek. Yani Can Atalay milletvekiliymiÅŸ. Milletvekili ise 9 aydır niye hapiste tutuyorsunuz. Milletvekili ise niye hapiste. Can Atalay benim mücadele arkadaşım. Bir gün bile ‘yapmadım, etmedim’ demedi. Yaptığı her ÅŸeyden, bu halk adına yaptığı her ÅŸeyden onur duyduÄŸunu söyledi” dedi.
Muhalefet, Can Atalay’ın milletvekilliÄŸinin düşürülmesine iliÅŸkin olarak, TBMM BaÅŸkanlığı’na suç duyurusunda bulundu. CHP, TBMM BaÅŸkanı Numan KurtulmuÅŸ hakkında “görevi kötüye kullanma” ve “hukuksuzluk” suçlarından suç duyurusunda bulundu. TÄ°P ise TBMM BaÅŸkanlığı’na ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyelerine karşı “görevi kötüye kullanma” suçundan suç duyurusunda bulundu.