Büyük Menderes Irmağı Atıksu Irmağına Dönüşüyor

Yıllardır 4. Derece kirlilik unvanın almış ve doğal olarak tarımda kullanılmaması gereken Büyük Menderes ırmağı, şimdilerde de doğduğu kaynağından kirletilerek veya başka alanlarda kullanılarak daha da kirletilmeye çalışılmaktadır. Kaynağındaki temiz sudan da yoksun kalacak olan Büyük Menderes Irmağı artık atık su ırmağı olarak anılabilecek bir duruma gelecektir.

Doğduğu Dinar Suçıkan mevkiinde Kömür madeni işletmeciliği ve Termik Santral projeleri Büyük Menderes Irmağına vurulabilecek en büyük darbe olur. Konuyla ilgili Enerji Günlüğü sitesinde şu haber bizi haklı olarak endişelendirmektedir.

Eski Enerji Bakanlarından Taner Yıldız:

“Afyon Dinar’daki linyit rezervimizin 950 milyon ton olduğunu tespit ettik” dedi.

“Bölgede yaklaşık 5 milyar dolarlık yatırımla 3500 MW gücünde termik santral kurmayı hedeflediklerini anlatan Bakan Taner Yıldız, “Bu, santral inşası ve maden sahasında 6-7 bin kişilik istihdam demektir. Yüksek kalorili yerli linyitimize yapılacak yatırımla hem Afyon hem Türkiye kazanacak” ifadelerini kullandı.

Bu proje gerçekleşirse, hem su çıkandaki kaynak suyunun kaybolması, yanı sıra hem kömür yıkanmasında ve Termik Santralde kullanılmasıyla atık su olarak Büyük Menderesi besleyecektir.

Ayrıca birçok nedenle durmadan suyu azalan Burdur Gölünü beslemek için Menderesi besleyen Karakuyu gölünün suyunun Burdur Gölüne aktarılması projesi ise, Büyük Menderesin temiz su kaynaklarından birinin daha yok olması demek oluyor. Yusuf Yavuz’un aşağıda belirttiği doğal yaşam ve çevreye vereceği zararlarda ayrı bir sıkıntı olarak karşımıza çıkmaktadır. Yusuf Yavuz şöyle yazmaktadır:

“Son 50 yılda üçte birini kaybeden Burdur Gölü’nün kurumasını önlemek için Dinar ilçesinde bulunan ve 1. Derece doğal sit alanı olan Karakuyu Gölü’nün suları Burdur Gölü’ne taşınacak. Peki, suları çalınan Karakuyu Gölü’ne olacak?”

“Batı Anadolu’ya bereket taşıyan Büyük Menderes Nehri’nin doğduğu yer olan Karakuyu Gölü’nü de kapsayan bölge, sahip olduğu biyolojik zenginlik ve yaban hayatı nedeniyle 1. derece doğal sit alanı olmasının yanında 1994 yılında Yaban Hayatı Koruma Sahası ilan edildi. 1.840 hektar alana sahip olan Karakuyu Gölü, nesli tehlike altında bulunan, dikkuyruk ve turna gibi türlerin yanı sıra 173 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Koruma altındaki gölden su alınması dâhil her türlü fiziki müdahale yasak. Üstelik oldukça sığ bir göl olan Karakuyu, yaz aylarında büyük ölçüde suyunu kaybediyor. ” diyor. Buna bizim başkaca ekleyeceğimiz başka şey olamaz.

Asıl konumuz olan Menderesin atık su nehirine dönüşmesine kaynaklık eden diğer faktörler ise şöyle sıralayabiliriz: DSİ raporlarında 160 belediyenin atık sularının aktığı, Deri sektörü, Seramik sektörü, Tekstil sektörü, Biyokütle enerji sektörü, JES akarlarının, OSB’lerin , Zeytin karasularının, Madden ve diğer mermer işletmelerinin vb. başkaca sektörlerin ortaya çıkardığı atık sular, çoğunluğu arıtılmadan Büyük Menderese boşaltılmaktadır. Bu haliyle 2000 li yılların başından beri 4. Derece kirliliğe sahip Menderes yukarda yeni gündeme gelen etkenlerde devreye girerse artık Büyük Menderes Irmağı atık su ırmağı olarak anılacaktır.