BM: Suriye İç Savaşında 350 bin ölüm teyit edildi, gerçek sayı daha fazla

BM Ä°nsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Suriye iç savaşı süresince ölenlerin sayısının yaklaşık 350 bin olduÄŸunu açıkladı. Bachelet, bu rakamın gerçek kayıpların çok üzerinde olduÄŸunu belirtirken, Cenevre’de düzenlenen BM Ä°nsan Hakları Konseyi oturumunda 10 yılı aÅŸkın süredir devam eden çatışmanın yıkıcı etkilerine dikkat çekti.

Bachelet, konuÅŸmasında Suriye’deki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin belgesini tuttuklarını ve bu kiÅŸilerin listesini derlediklerini ifade etti. Mart 2011 ile Mart 2021 arasında yaÅŸanan çatışmalarda ölen 350 bin 209 kiÅŸinin tam adları, ölüm tarihleri ve ölüm yerleri belirlenerek bir metodoloji izlendiÄŸini vurguladı.

Özellikle kadın ve çocukların çatışmanın en büyük kurbanları olduÄŸunu söyleyen Bachelet, ölen her 13 kiÅŸiden birinin kadın, bir diÄŸer 13 kiÅŸiden birinin de çocuk olduÄŸunu ifade etti. Ölümlerin en yoÄŸun yaÅŸandığı bölgeler arasında Halep, Åžam kırsalı, Humus, Ä°dlib, Hama ve Tartus’un bulunduÄŸunu aktardı.

Bachelet, belirtilen 350 bin ölümün titiz bir çalışmayla belirlendiÄŸine dikkat çekerken, bu sayının Suriye’deki tüm kayıpları kapsamadığını ve gerçek ölüm sayısının daha yüksek olduÄŸunu vurguladı. Henüz belgelenmemiÅŸ birçok ölümün olduÄŸunu ve bu trajik olayların tanıkları ve belgeleri ortaya çıkarmakta zorlandıklarını belirtti.

Suriye iç savaşının büyük oranda bitse de ülkede hala istikrarın sağlanamadığına dikkat çeken Bachelet, çatışmanın kurbanlarının unutulmaması ve hesap verebilirliğin sağlanması gerektiğine vurgu yaptı.