Doç. Dr. Åžirin, Atalay kararını deÄŸerlendirdi: “Muhalefet bir iptal davasına hazırlanmalı”

Hukukçu Doç. Dr. Tolga Åžirin, Türkiye İşçi Partisi (TÄ°P) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın vekilliÄŸinin hukuka aykırı bir biçimde düşürülmesini eleÅŸtirdi. Åžirin, Atalay’ın düşürülmesi kararının iki yeni Anayasa’ya aykırılık içerdiÄŸini belirterek, muhalefetin bir iptal davasına hazırlanması gerektiÄŸini ifade etti.

Artı Gerçek’te yer alan habere göre, bugün TBMM’de okunan karar, AKP grubu istemi üzerine okunmuÅŸ ve bu durum TBMM’nin bağımsızlık ve baÅŸkanın tarafsızlık ilkesini ihlal etmiÅŸtir. Aynı zamanda, bir tür “eylemli içtüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi” yapılmış gibi gözüken bu duruma itiraz edilmesi gerektiÄŸini vurguladı.

Doç. Dr. Tolga Şirin

Can Atalay’ın milletvekilliÄŸinin düşürülmesinde yaÅŸanan iki temel aykırılığa iÅŸaret eden Åžirin, birincisinin kararın AK Parti Meclis grubu kararı üzerine okunması olduÄŸunu, ikincisinin ise Anayasa’nın 84. maddesinde öngörülen “kesin mahkeme kararı” olmadan düşürme kararı verilmesi olduÄŸunu belirtti.

Doç. Dr. Åžirin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ÅŸu ifadelere yer verdi: “Gelinen aÅŸamada Anayasa Mahkemesi, (i) Madde 85’te öngörülen itiraz usulü üzerine durumu tespit edebilir ve (ii) Önceki kararının yerine getirilmemesi üzerine bireysel baÅŸvuru kararında, bu sorunu tespit edip ihlalin giderilmesi gerektiÄŸine hükmedebilir. Muhalefet, bir iptal davasına hazırlanmalı.”

Şirin, yarın daha detaylı bir açıklama yapacağını belirtirken, muhalefetin yaşanan durumu yargıya taşıması gerektiğine dikkat çekti.