BM: Yemen’deki 6 yıllık iç savaÅŸ 233 bin kiÅŸinin ölümüne yol açtı

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM), Yemen’de 2015 yılından bu yana devam eden iç savaşın etkileri sonucunda 233 bin kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸini açıkladı. BM Ä°nsani Ä°ÅŸler Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) Twitter hesabından yapılan paylaşımda, çatışmalar ve ona baÄŸlı nedenlerle yaÅŸamını yitiren kiÅŸi sayısının kritik bir eÅŸiÄŸe ulaÅŸtığı ve acil bir ateÅŸkese ihtiyaç duyulduÄŸu vurgulandı.

OCHA’nın internet sitesinden yapılan açıklamada, 6 yıldır süren iç savaşın neden olduÄŸu 233 bin ölümün yanı sıra, 131 bin kiÅŸinin açlık, saÄŸlık hizmetleri ve altyapıdaki yetersizlikler gibi dolaylı nedenlerle yaÅŸamını yitirdiÄŸi belirtildi. Açıklamada, 2020 yılında çatışmaların yoÄŸunlaÅŸtığı ve bu yıl itibarıyla 1500 sivilin yaÅŸamını yitirdiÄŸi ifade edildi.

BM Dünya Gıda Programı (WFP) ise Yemen’de geçen yıllarda yaÅŸanan savaşın, ülkenin para birimi Yemen riyalinin yüzde 250 deÄŸer kaybetmesine ve gıda fiyatlarının yüzde 140 artmasına neden olduÄŸunu duyurdu. WFP, Yemen’de yardım kapsamının 1 milyondan 13 milyona yükseldiÄŸini, ancak krizde mahsur kalan milyonlarca kiÅŸinin günlük yaÅŸamının giderek zorlaÅŸtığını belirtti.

Yemen’de devam eden iç savaÅŸ, Ä°ran destekli Husiler ile hükümete baÄŸlı güçler arasında yaÅŸanan çatışmalarla biliniyor. BM’ye göre Yemen, dünyanın en büyük insani krizlerinden biri ile karşı karşıya, nüfusun yüzde 80’i insani yardıma muhtaç durumda bulunuyor.