Bir Sigara İzmariti, Ortalama 1000 Litre Suyu Kirletebiliyor.

Cigarette butts in yellow sand on sea beach on coast against background of blue sky and sea. Problem of humanity. Cigarette smoking, bad habit. Nicotine addiction. Garbage

Sigara izmaritleri, çevre için büyük bir tehdit oluşturuyor. Bir sigara izmariti, ortalama 1000 litre suyu kirletebiliyor.

Araştırmalara göre, sigara izmaritleri çevreye en çok atılan çöp türü. Plajlarda, ormanlarda, şehir merkezlerinde ve turistik yerlerde karşımıza çıkıyor. Berlin’de yapılan bir çalışmada, metrekare başına ortalama üç sigara izmariti bulundu. Dünya genelinde ise her yıl 4,5 trilyon sigara izmariti doğaya atılıyor.

Bu izmaritler rüzgar ve yağmur yoluyla nehir ve denizlere ulaşıyor. Bir araştırmaya göre, bir sigara izmariti 1000 litre suyu kirletebiliyor. Sigara izmaritleri, 7000’e yakın kimyasal madde ve zararlı madde içeriyor. Bunlar arasında kanserojen maddeler de var. Balık, larva ve mikroorganizmalar için ölümcül olabiliyor. Wattwürmern adlı canlılarda ise genetik değişikliklere neden olabiliyor. Eğer yiyecek balıklar bu küçük parçaları yerse, sigara izmaritleri insan besin zincirine de girebilir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) raporuna göre, sigara izmaritleri mikroplastik kirliliğinin en büyük nedeni. Sigara izmaritleri, plastik içeren filtrelerden oluşuyor. Bu filtreler, doğada tamamen çözünmüyor ve küçük parçalara ayrılıyor. Bu parçalar da sulara ve toprağa karışarak mikroplastik oluşturuyor.

Mikroplastikler, insan sağlığı ve ekosistem için zararlı. Mikroplastikler, içerdikleri kimyasal maddeler ve üzerlerine yapışan bakteriler nedeniyle toksik etki gösteriyor. Mikroplastikler, su yollarına ulaşarak balık, kuş ve diğer hayvanlar tarafından yutulabiliyor. Bu da besin zincirine girmelerine ve insanlara ulaşmalarına yol açıyor.

Sigara izmaritlerinin çevreye verdiği zararı önlemek için bazı önlemler alınması gerekiyor. Öncelikle sigara tüketiminin azaltılması ve bırakılması için kampanyalar yapılması faydalı olabilir. Ayrıca sigara izmaritlerinin geri dönüştürülmesi veya biyolojik olarak çözünebilir filtreler kullanılması da çözüm olabilir.

Sigara izmaritleri, küçük ama tehlikeli atıklardır. Bu atıkları doğaya bırakmak, hem kendimize hem de gelecek nesillere zarar vermek demektir. Sigara izmaritlerini doğru şekilde atmak veya daha iyisi sigarayı bırakmak, çevreyi korumak için atabileceğimiz en önemli adımlardan biridir.

NHY/ VOA Türkçe, ntv.de, Dünya Sağlık Örgütü Raporu