“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzalayan akademisyenlerin yargılanması yarın başlıyor. Barış İçin Akademisyenler’den 10’u, yarın 10’ar dakika arayla hâkim karşısına çıkacak.
Barış bildirisini imzalayan akademisyenlerin yargılanmasına yarın başlanıyor. Tekil davalarla yargılanan akademisyenlerin terör örgütü propagandası yaptıkları iddiasıyla 7.5 yıla kadar hapisleri isteniyor.
Güneydoğu’daki çatışmalı sürecin sonlandırılması için barış bildirisine imza atan 1128 akademisyenden İstanbul, Yıldız Teknik, İstanbul Teknik, Marmara, Boğaziçi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar, Yeni Yüzyıl, Nişantaşı, Kadir Has, Özyeğin, Bahçeşehir, Kemerburgaz, Arel ve Işık üniversitelerinde görevli olanlarına dava açıldı. İstanbul 32., 33., 34., 35., 36. ve 37. Ağır Ceza Mahkemeleri’nde görülecek davalara 17 Mayıs 2018’e kadar gün verildi.
Art arda yargılama
Yarın İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde İstanbul Üniversitesi ve Galatasaray Üniversitesi’nden 10 akademisyen 10 dakika aralıklarla hâkim karşısına çıkacak. 7 Aralık 2017 günü İstanbul 32., 33., 34. ve 36. Ağır Ceza Mahkemeleri’nde, 32 akademisyen; 21 Aralık 2017 günü ise İstanbul 33. ve 36. Ağır Ceza Mahkemeleri’nde 12 akademisyen yargılanacak. Yargılanacak yaklaşık 150 akademisyen arasında KHK ile ihraç edilen anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ile Prof. Dr. Raşit Tükel, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Prof. Dr. Gencay Gürsoy ve Prof. Dr. Nuray Mert de yer alıyor.
Barış isteyenler Çağlayan’a
Barış İçin Akademisyenler sosyal medya hesabından yapılan açıklama da şöyle:
“Barış istemek suç değildir, barış talebi yargılanamaz. Bu davalar şu anda hangimize açılmış olursa olsun, sadece Barış İçin Akademisyenler’e değil, barış talep eden herkese açılmıştır. Tek tek her bir duruşmada hepimiz yargılanıyor olacağız. Barış isteyen herkesi, öncelikle 5 ve 7 Aralık 2017 saat 09.00’da Çağlayan Adliyesi’ne bekliyoruz.” Akademisyenlerin yarın başlayacak davası öncesinde bugün bir dizi eylem ve etkinlik yapılacak. İstanbul Tabip Odası’nda, Eğitim- Sen, SES ve TTB’nin ortak basın toplantısıyla başlayacak programda, Prof. Raşit Tükel’in açış konuşmasını yapacağı “Akademi Biat Etmeyecek’’ başlıklı bir panel düzenlenecek. Akşam da Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde ‘’Barış İçin Akademisyenler Dayanışma Şenliği’’ yapılacak.
‘Hocama dokunma’
Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonu’ndaki ‘Kış Pilavı” töreninde sahneye “Üniversiteme dokunma, hocama dokunma” atkılarıyla çıkan mezunlar, daha sonra sessizce salonu terk etti. Salonda bulunan diğer Galatasaray Liseliler de eyleme alkışlarıyla destek verdi. Eyleme katılanlar, ifade özgürlüğü ve akademik özgürlük kavramlarına dikkat çekerek, herkesi yarın Çağlayan Adliyesi’ne beklediklerini söylediler. Eyleme gazetemiz yazarı Kadri Gürsel de destek verdi.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024