Aysu Bankoğlu: “Türkiye Kız Çocukları ve Kadınlar İçin Bir Cehenneme Dönmüş Durumda

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, Türkiye’deki kız çocuklarının ve kadınların karşı karşıya olduğu zorluklara dikkat çekti. Bankoğlu, hükümetin göz yumduğu cezasızlık ikliminin çocuklar, kadınlar ve doğa için güvensiz bir ortam yarattığını belirterek şunları söyledi:

“Kız, erkek çocukların, kadınların, doğanın güvende olmadığı, hükümetin ‘mış gibi’ yaparak her şeye göz yumduğu, katillere, suçlulara ve iş birlikçilerine sunduğu cezasızlık iklimiyle Türkiye kız çocukları, gençler ve kadınlar için bir cehenneme dönmüş durumda. Hiçbir çocuğun ve hiçbir yurttaşımızın layık olmadığı bu iklimi kökünden kazıyana kadar mücadelemiz devam edecek.”

“Coğrafya Kaderdir” Sözüne İnat

Bankoğlu, Türkiye’nin geldiği noktada kız çocuklarının güvenli yaşam, eğitim ve sağlık haklarının tırpanlandığını belirtti. “Gelişmiş bir ülkede kız çocuğu olarak doğmak, ‘Coğrafya kaderdir’ sözüne inat, ‘Kaderin senin elindedir’ diyerek kadın-erkek eşitliğini bilmek demektir. Ancak, kız çocuklarının haklarını ihlal eden ve yaşamlarını tehlikeye atan politikalarla Türkiye, onları karanlık bir geleceğe sürüklüyor” diye konuştu.

Kız Çocuklarına Yönelik Şiddet ve İstismar

Bankoğlu, Leyla, Narin ve Sıla Bebek gibi trajik vakalara dikkat çekerek Türkiye’de kız çocuklarının istismar ve şiddet mağduru olduğunu belirtti. Ayrıca, “Artık neredeyse her gün gazetelerde bir kız çocuğunun dramına tanık oluyoruz ve bu durum sadece ülke içinde değil, dünya genelinde de haber oluyor” dedi. Bankoğlu, hükümetin bu trajedilere karşı somut adımlar atmaktan kaçındığını, verilen sözlerin sadece geçiştirme olduğunu vurguladı.

“Taliban Zihniyetinin Taşıyıcısı Bir Koalisyon”

Bankoğlu, Meclis’te çocuk haklarını savunan önergelerin iktidar ortakları tarafından reddedildiğini hatırlatarak, mevcut koalisyonun kadın ve çocuk hakları konusundaki karanlık zihniyeti devam ettirdiğini söyledi. “6 yaşındaki bir çocuğun zorla evlendirilmesi ve çocuk yaşta evliliklerin savunulması bu zihniyetin bir parçasıdır” dedi. Bu koalisyonun aynı zamanda mevsimlik tarım sektöründe çalışan çocukların eğitim hakkından mahrum bırakılmasına göz yumduğunu da ekledi.

Lanzarote Sözleşmesi ve Kız Çocuklarının Geleceği

Bankoğlu, Türkiye’nin de taraf olduğu Lanzarote Sözleşmesi’ne işaret ederek, bu sözleşmenin tam anlamıyla uygulanması gerektiğini vurguladı. Kız çocuklarının evlendirilmesinin ve çocuk istismarının önüne geçilmesi için bu tür uluslararası anlaşmalara bağlı kalmanın önemine dikkat çekti. “Mücadelemiz kız çocuklarının insan haklarından tam anlamıyla yararlanmasını sağlamak için devam edecek” dedi.

Aysu Bankoğlu, son olarak, Türkiye’nin geleceği için kız çocuklarına yapılan ayrımcılığı sonlandırmanın ve onların güvenli, eşit ve özgür bir ortamda büyümelerinin sağlanmasının en önemli görevleri arasında olduğunu belirtti.