İspanya Başbakanı Sanchez’ten İsrail’e Silah Sevkiyatına Durdurma Çağrısı

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, uluslararası toplumu İsrail’e silah tedarikini durdurmaya çağırdı. Sanchez’in bu açıklamaları, Ortadoğu’da şiddetin tırmanmasını önlemek adına gerekli olduğunu vurguladı. Başbakan, Roma’da Papa Francis ile yaptığı görüşmeden sonra, “Uluslararası toplumun İsrail hükümetine silah ihracatını durdurması aciliyet arz etmektedir” dedi.

Sanchez, yaşanan çatışmaların ortasında, “Gazze’de, Batı Şeria’da ya da Lübnan’da mevcut durumda şiddetin tırmanmasına, savaşa ve genişlemesine hiçbir şekilde katkıda bulunulmaması gereklidir” ifadesini kullandı. Bu sözler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da daha önce sarf ettiği, silah tedarikinin durdurulması çağrısı ile benzerlik gösteriyor.

İsrail Hükümetinin Tepkisi

İspanyol Başbakanının bu açıklamaları, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu tarafından derhal “rezalet” olarak nitelendirildi. Sanchez, 7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail topraklarına yönelik saldırılarının ardından, İsrail’e karşı en sert eleştirileri getiren Batılı liderlerden biri oldu. Bu durum, İsrail hükümetinin keskin eleştirilerine maruz kalmasına neden oldu.