”Lost in Europe” çatısı altında yapılan araÅŸtırmaya göre, Avrupa’da Ocak 2018-Aralık 2020 arasında, 18 bin 292 göçmen çocuk kayboldu
Aralarında Guardian’ın da bulunduÄŸu Avrupa’daki sınır ötesi gazetecilik kolektifi ”Lost in Europe” çatısı altında yapılan araÅŸtırmaya göre, Ocak 2018-Aralık 2020 arasında, Avrupa ülkelerine gelen ve bir ÅŸekilde aile bireylerinden uzak düşmüş 18 bin 292 göçmen çocuk kayboldu.
Kaybolan çocukların çoÄŸu Fas kökenli. Bunu Cezayir, Eritre, Gine, Afganistan ve diÄŸer mülteci gönderen ülkelerden gelen çocuklar izliyor. Derlenen verilere göre, kaybolan bu çocukların yüzde 90’ı erkek ve neredeyse altıda biri 15 yaşından küçük.
AraÅŸtırma, AB ülkesi ülkelerin yanı sıra Norveç, Moldova, Ä°sviçre ve BirleÅŸik Krallık’tan aile bireylerinden uzak düşmüş kayıp küçüklerle ilgili verilerin bir araya getirilmesine dayanıyor. Ancak, saÄŸlanan bilgiler bu konudaki verilerin genellikle tutarsız veya eksik olduÄŸunu da gösteriyor. Bu, kayıp çocukların gerçek sayılarının çok daha yüksek olabileceÄŸi anlamına da geliyor.
AraÅŸtırmacılar, Ä°spanya, Belçika ve Finlandiya’dan yalnızca 2019’un sonuna kadar rakamlara eriÅŸebilmiÅŸ. Danimarka, Fransa ve BirleÅŸik Krallık, aile bireylerinden uzak düşmüş kayıp çocuklarla ilgili hiçbir veri saÄŸlamamış.
Araştırma sonuçları, Avrupa ülkelerinin bu çocuk göçmenleri ne ölçüde koruyabildiği veya korumaya istekli olduğu konusunda ciddi sorunlar olduğunu da ortaya koyuyor.
”En savunmasız göçmer grubu”
Avrupa’daki bu tür örgütlerin bir çatı kuruluÅŸu olan ”Missing Children Europe” sorumlularından Federica Toscano, verilerin Avrupa’daki sorunun ölçeÄŸini anlamak için “son derece önemli” olduÄŸunu söylüyor. Toscano, “Kayıp çocuk sayısının yüksek olması, iÅŸe yaramayan bir çocuk koruma sisteminin belirtisidir” diyor.
Aile bireylerinden uzak düşmüş bu çocukların ÅŸiddete, istismara ve insan ticaretine karşı en savunmasız göçmenler arasında olduÄŸunu belirten Toscano, “Suç örgütleri gittikçe artan bir ÅŸekilde bu göçmen çocukları hedef alıyor. Özellikle büyüklerinden uzak düşmüş olanları… Bunların birçoÄŸu iÅŸ gücü ve cinsel sömürü, zorla dilencilik ve kaçakçılık kurbanı oluyor” diyor.
Toscano, “Kayıp bir göçmen çocuÄŸun dosyasında çok az ÅŸey kaydediliyor ve çoÄŸu zaman göçmen bir çocuÄŸun baÅŸka bir ülkede güvenli bir yerde olduÄŸu varsayılıyor, ancak bu vakalarda sınır ötesi iÅŸbirliÄŸi pratikte mevcut deÄŸil.”
Çocukların kaybolmasının birçok nedeni var, “uluslararası koruma elde etmek veya aileleriyle yeniden bir araya gelmek için uzun ve külfetli prosedürler” de dahil. BirçoÄŸu, çoÄŸu zaman eÄŸitime eriÅŸimi olmayan yetersiz tesislerde tutululuyor.
Hollanda örneği
Mart 2019’da yine ”Lost in Europe”un ortak çalışmasında, en az 60 Vietnamlı çocuÄŸun Hollanda’da kaldıkları barınaklarından kaybolduÄŸu ortaya çıkarılmıştı. Hollandalı yetkililer, bu çocukların uyuÅŸturucu çiftlikleri ve manikür salonlarında çalışmak için Ä°ngiltere’ye kaçırılmış olmalarından şüphelenildiÄŸini açıklamıştı.
Hollanda, insan ticaretiyle mücadele ulusal raportörü Herman Bolhaar, soruÅŸturmanın, binlerce yalnız düşmüş göçmen çocuÄŸun neden iz bırakmadan ortadan kaybolduÄŸunu ele almak için ”Avrupa düzeyinde acil iÅŸbirliÄŸi ihtiyaç olduÄŸunu” söylüyor. Bolhaar, “Bu çocukları gözden kaçıramayız. Korumamızı hak ediyorlar” diyor.
Yetersiz iÅŸbirliÄŸi
Avrupa Göç Ağı’nın 2020 raporuna göre, Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamı aile bireylerinden uzak düşmüş bu çocukların korunmasına yönelik ayrıntılı prosedürlere sahip, ancak uygulama her zaman iyi çalışmıyor. Sorunlar arasında, çocukların kayıp olduÄŸu bildirildiÄŸinde takip yapılmaması ve polis ile iltica veya çocuk koruma makamları arasında yetersiz iÅŸbirliÄŸi yer alır.
Avrupa komisyonunun bir sözcüsü, üye devletlerin “veri toplama ve sınır ötesi iÅŸbirliÄŸini geliÅŸtirerek (…) göç sırasında çocukların kaybolmasını önlemek ve bunlara yanıt vermek için harekete geçmeleri gerektiÄŸini” belirtiyor. Bu sözcüye göre, “çocukların kaybolması konusu derin endiÅŸe gerektiren bir durum.” (Ajans Bizim)
- Talihsiz Anjel Hala ve Edirne Kuşatması Günleri - 29 Ocak 2025
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024