Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) tarafından bugün açıklanan verilere göre, 2023 yılında Almanya’ya 351 bin 915 kişi iltica başvurusunda bulundu. Bu sayı, bir önceki yıla kıyasla yüzde 51,1 oranında artışa işaret ediyor.
Almanya’ya iltica başvurusu yapanlar içinde Suriye vatandaşları 104 bin 561 ile ilk sırada yer aldı. Türkiye’den gelenler ise 62 bin 624 başvuru ile ikinci sıradaydı. Afganistan’dan gelenlerin başvurusu ise 53 bin 582 olarak gerçekleşti.
Göç konusu, Alman siyasetinde en önemli sorunlardan biri olarak kabul ediliyor. Muhalefetteki aşırı sağcı partiler, Başbakan Olaf Scholz’un koalisyon hükümetini konuyla ilgili etkili tedbirler almamakla suçluyor.
Geçen yılın sonlarında Scholz ve 16 eyaletin yöneticisi, ülkeye akın eden yüksek sayıdaki göçmeni engellemek için yeni ve daha katı önlemler üzerinde anlaştı. Bu önlemler arasında iltica prosedürlerinin hızlandırılması, sığınmacılara yönelik yardımların kısıtlanması ve AB’den daha fazla mali yardım alınması yer alıyor.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından bu ülkeden Almanya’ya gelenlerin sayısı 1 milyonu geçmişti. Almanya, 2015 ila 2016 yılları arasında ise Suriye, Irak ve Afganistan’da ülkelerindeki çatışmalardan kaçan 1 milyonun üzerinde göçmene kapılarını açmıştı.
Artıştaki nedenler
Almanya’ya iltica başvurularındaki artışın nedenleri arasında, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Afganistan’da Taliban’ın iktidara gelmesi ve Suriye’deki iç savaşın devamı yer alıyor.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından, bu ülkeden Almanya’ya gelenlerin sayısı 1 milyonu geçmişti. Bu sayı, Almanya’ya iltica başvurularındaki artışın en önemli nedeni olarak gösteriliyor.
Afganistan’da Taliban’ın iktidara gelmesinin ardından, bu ülkeden Almanya’ya gelenlerin sayısı da arttı. Almanya, Taliban’ın iktidara gelmesinin ardından Afganistan’dan gelenlere geçici koruma statüsü vermişti.
Suriye’deki iç savaşın devam etmesi de Almanya’ya iltica başvurularındaki artışta etkili oldu. Suriye’den Almanya’ya gelenlerin sayısı, 2023 yılında da geçen yıla benzer bir seviyede gerçekleşti.
Yeni önlemler
Almanya hükümeti, iltica başvurularındaki artışı engellemek için yeni ve daha katı önlemler üzerinde çalışıyor. Bu önlemler arasında iltica prosedürlerinin hızlandırılması, sığınmacılara yönelik yardımların kısıtlanması ve AB’den daha fazla mali yardım alınması yer alıyor.
İltica prosedürlerinin hızlandırılması amacıyla, iltica başvurularının ilk aşamasında başvuru sahiplerinin Almanya’ya girişine izin verilmemesi planlanıyor. Bu durumda, başvuru sahipleri, Almanya’nın sınır dışındaki bir ülkede iltica başvurularını yapmak zorunda kalacaklar.
Sığınmacılara yönelik yardımların kısıtlanması amacıyla, sığınmacılara sağlanan sosyal yardımların azaltılması ve sığınmacıların çalışma koşullarının zorlaştırılması planlanıyor.
AB’den daha fazla mali yardım alınması amacıyla, Almanya hükümeti, AB’nin iltica politikalarının reforme edilmesi için çağrıda bulunuyor.