Almanya’ya geçen yıl iltica edenlerin oranı yüzde 51 arttı, Türkiye’den gelenler 2. sırada

Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) tarafından bugün açıklanan verilere göre, 2023 yılında Almanya’ya 351 bin 915 kiÅŸi iltica baÅŸvurusunda bulundu. Bu sayı, bir önceki yıla kıyasla yüzde 51,1 oranında artışa iÅŸaret ediyor.

Almanya’ya iltica baÅŸvurusu yapanlar içinde Suriye vatandaÅŸları 104 bin 561 ile ilk sırada yer aldı. Türkiye’den gelenler ise 62 bin 624 baÅŸvuru ile ikinci sıradaydı. Afganistan’dan gelenlerin baÅŸvurusu ise 53 bin 582 olarak gerçekleÅŸti.

Göç konusu, Alman siyasetinde en önemli sorunlardan biri olarak kabul ediliyor. Muhalefetteki aşırı saÄŸcı partiler, BaÅŸbakan Olaf Scholz’un koalisyon hükümetini konuyla ilgili etkili tedbirler almamakla suçluyor.

Geçen yılın sonlarında Scholz ve 16 eyaletin yöneticisi, ülkeye akın eden yüksek sayıdaki göçmeni engellemek için yeni ve daha katı önlemler üzerinde anlaÅŸtı. Bu önlemler arasında iltica prosedürlerinin hızlandırılması, sığınmacılara yönelik yardımların kısıtlanması ve AB’den daha fazla mali yardım alınması yer alıyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı iÅŸgalinin ardından bu ülkeden Almanya’ya gelenlerin sayısı 1 milyonu geçmiÅŸti. Almanya, 2015 ila 2016 yılları arasında ise Suriye, Irak ve Afganistan’da ülkelerindeki çatışmalardan kaçan 1 milyonun üzerinde göçmene kapılarını açmıştı.

Artıştaki nedenler

Almanya’ya iltica baÅŸvurularındaki artışın nedenleri arasında, Rusya’nın Ukrayna’yı iÅŸgali, Afganistan’da Taliban’ın iktidara gelmesi ve Suriye’deki iç savaşın devamı yer alıyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı iÅŸgalinin ardından, bu ülkeden Almanya’ya gelenlerin sayısı 1 milyonu geçmiÅŸti. Bu sayı, Almanya’ya iltica baÅŸvurularındaki artışın en önemli nedeni olarak gösteriliyor.

Afganistan’da Taliban’ın iktidara gelmesinin ardından, bu ülkeden Almanya’ya gelenlerin sayısı da arttı. Almanya, Taliban’ın iktidara gelmesinin ardından Afganistan’dan gelenlere geçici koruma statüsü vermiÅŸti.

Suriye’deki iç savaşın devam etmesi de Almanya’ya iltica baÅŸvurularındaki artışta etkili oldu. Suriye’den Almanya’ya gelenlerin sayısı, 2023 yılında da geçen yıla benzer bir seviyede gerçekleÅŸti.

Yeni önlemler

Almanya hükümeti, iltica baÅŸvurularındaki artışı engellemek için yeni ve daha katı önlemler üzerinde çalışıyor. Bu önlemler arasında iltica prosedürlerinin hızlandırılması, sığınmacılara yönelik yardımların kısıtlanması ve AB’den daha fazla mali yardım alınması yer alıyor.

Ä°ltica prosedürlerinin hızlandırılması amacıyla, iltica baÅŸvurularının ilk aÅŸamasında baÅŸvuru sahiplerinin Almanya’ya giriÅŸine izin verilmemesi planlanıyor. Bu durumda, baÅŸvuru sahipleri, Almanya’nın sınır dışındaki bir ülkede iltica baÅŸvurularını yapmak zorunda kalacaklar.

Sığınmacılara yönelik yardımların kısıtlanması amacıyla, sığınmacılara sağlanan sosyal yardımların azaltılması ve sığınmacıların çalışma koşullarının zorlaştırılması planlanıyor.

AB’den daha fazla mali yardım alınması amacıyla, Almanya hükümeti, AB’nin iltica politikalarının reforme edilmesi için çaÄŸrıda bulunuyor.