Uluslararası Gazeteciler Federasyonu: Gazze’de gazetecilerin ölüm riski cephedeki askerlerden yüksek

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun (IFJ) Gazze’deki gazeteciler hakkındaki açıklaması, bölgedeki insan hakları ihlallerinin endiÅŸe verici boyutlara ulaÅŸtığını gösteriyor.

IFJ’nin açıklamasına göre, Ä°srail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sırasında 75’ten fazla Filistinli (bazı kaynaklara göre 100’den fazla) gazeteci hayatını kaybetti. Bu, bölgedeki gazetecilerin yüzde 7,5’ine denk geliyor. ABD askerlerinin Güney Kore, Vietnam ve Ä°kinci Dünya Savaşı’nda ölme oranlarının bile bu rakamın altında olduÄŸu düşünüldüğünde, Gazze’deki gazetecilerin ölüm riskinin ne kadar yüksek olduÄŸu daha iyi anlaşılıyor.

Gazetecilerin ölümünün “günlük olay” haline geldiÄŸine dikkat çekilen açıklamada, bu duruma karşı uluslararası kamuoyunun tepki göstermesi gerektiÄŸi vurgulanıyor.

Gazze’deki gazetecilere yönelik saldırılar, ifade özgürlüğüne yönelik bir tehdit olarak deÄŸerlendiriliyor. Gazeteciler, savaÅŸ ve çatışma bölgelerinde yaÅŸananları dünyaya duyurmak için önemli bir görev üstleniyor. Ä°srail’in gazetecilere yönelik saldırıları, bu görevin yerine getirilmesini engellemeyi ve uluslararası kamuoyunun Gazze’deki gerçeklerden haberdar olmasını zorlaÅŸtırmayı amaçlıyor.

Gazze’deki gazetecilerin kaderi, insani bir felaket olarak tanımlanıyor. Uluslararası sınırlar gazetecilere kapatılıyor, Ä°srail’de muhalif görüşler baskı altına alınıyor ve gazeteciler kasıtlı olarak hedef alınıyor. Bu durum, modern çaÄŸda ifade özgürlüğüne yönelik en kanlı ve acımasız baskılardan biri olarak deÄŸerlendiriliyor.

Gazze’deki gazetecilere yönelik saldırıların durdurulması için uluslararası toplumun harekete geçmesi gerekiyor. Ä°srail’in saldırılarını destekleyen hükümetlere baskı yapılmalı ve UCM’nin Ä°srail ordusunun gazetecilere muamelesine iliÅŸkin soruÅŸturmasını geniÅŸletmesi saÄŸlanmalıdır. Ayrıca, bölgedeki gazetecilere gerekli destek saÄŸlanmalı ve güvenliÄŸi saÄŸlanmalıdır.