Bölgesel savaÅŸ olasılığı büyüyor, ABD ve Ä°ngiltere Yemen’deki Hudeyde kentine saldırdı

Husilere baÄŸlı El-Mesira TV, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ABD ve Ä°ngiltere’nin El-Cebbane bölgesine yönelik saldırılarının sonuçları hakkında henüz bir bilgi olmadığını duyurdu. ABD ve Ä°ngiltere makamları ise konuyla ilgili herhangi bir yorum yapmadı.

Hudeyde kenti, Yemen’in en önemli limanlarından biri olması nedeniyle stratejik bir öneme sahip. Husiler, 2014 yılında baÅŸkent Sana’yı ele geçirdikten sonra 2015 yılında Hudeyde’yi de kontrol altına almıştı. Koalisyon güçleri ise 2018 yılında kenti geri almak için büyük bir operasyon baÅŸlatmış, ancak BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in arabuluculuÄŸunda ateÅŸkes saÄŸlanmıştı. Ancak taraflar arasındaki gerginlik devam ediyor.

Kızıldeniz’deki durum

Yemen’deki çatışmalar, Kızıldeniz’deki deniz trafiÄŸini de etkiliyor. Husiler, Ä°srail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına misilleme olarak Ekim ayından bu yana Kızıldeniz’de Ä°srailli ÅŸirketlere ait olduÄŸunu iddia ettikleri gemilere saldırılar düzenliyor. ABD güçleri ise bu saldırılara karşı müdahale ederek Yemen’den fırlatılan füze ve dronları imha ettiÄŸini açıkladı.

Husilerin eylemleri, küresel deniz ticaretini tehdit ediyor. Birçok gemicilik ÅŸirketi, Kızıldeniz’deki riskler nedeniyle seferlerini durdurdu ya da alternatif rotalar aradı. ABD ise Aralık ayında bir grup ülke ile birlikte Husilere karşı “Refah Muhafızı Operasyonu” adlı çok uluslu bir deniz görev gücü oluÅŸturduÄŸunu duyurdu. Bu görev gücü, Kızıldeniz’de güvenliÄŸi saÄŸlamak ve Husilerin saldırılarını engellemek için çalışacak.

Husiler ise ABD’nin bu hamlesine karşı çıkarak, Kızıldeniz’de ABD’ye ait bir gemiyi füze ve dronlarla vurduklarını iddia etti. BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi ise Husilerin saldırılarını kınayarak, acilen sonlandırılmasını istedi.

Kızıldeniz, SüveyÅŸ Kanalı üzerinden Akdeniz’i Hint Okyanusu’na baÄŸlayan stratejik bir su yolu. Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’si bu kanal üzerinden gerçekleÅŸtiriliyor. Bu nedenle Kızıldeniz’deki istikrarsızlık, dünya ekonomisi için büyük bir risk oluÅŸturuyor.