Barış Akademisyeni Murat Sevinç, görevine iade edildi

Barış Akademisyenleri davasında yeni bir geliÅŸme yaÅŸandı. Ankara Ãœniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Anayasa Kürsüsü’nden 2017 yılında KHK ile ihraç edilen Murat Sevinç, mahkeme kararıyla görevine geri döndü.

Murat Sevinç, 2016 yılında “Bu suça ortak olmayacağız” baÅŸlıklı bildiriye imza atan bin 128 akademisyenden biriydi. Bildiride, Türkiye’nin GüneydoÄŸu bölgesinde yaÅŸanan çatışmalara ve insan hakları ihlallerine dikkat çekilmiÅŸ ve barışçıl bir çözüm çaÄŸrısı yapılmıştı.

Bildirinin yayınlanmasından bir yıl sonra, 7 Åžubat 2017’de çıkarılan 686 sayılı KHK ile Murat Sevinç dahil 330 akademisyen üniversitelerden ihraç edildi. Ä°hraç edilen akademisyenlerin bir kısmı hakkında terör örgütü propagandası yapmak suçlamasıyla dava açıldı.

Murat Sevinç, ihraç edildikten sonra akademik çalışmalarına ve yazılarına devam etti. Gazete Duvar ve Diken’de köşe yazarlığı yapan Sevinç, Türkiye’nin siyasi, hukuki ve toplumsal sorunlarına iliÅŸkin analizler sundu.

22. Ä°dare Mahkemesi, Murat Sevinç’in açtığı davayı sonuçlandırdı ve ihraç kararının iptaline hükmetti. Kararda, Murat Sevinç’in bildiriye imza atmasının ifade özgürlüğü kapsamında deÄŸerlendirilmesi gerektiÄŸi ve terör örgütü propagandası yapmakla suçlanamayacağı belirtildi.

Kararın ardından EÄŸitim Sen Ankara 5 no’lu Åžube, sosyal medya hesabından Murat Sevinç’in göreve iade edildiÄŸini duyurdu. Murat Sevinç ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Mahkeme kararıyla göreve iade edildim. Bu kararın tüm Barış Akademisyenleri için emsal teÅŸkil etmesini diliyorum” dedi.

Murat Sevinç kimdir?

Murat Sevinç, 1970 yılında Ä°stanbul’da doÄŸdu. 1988 yılında Ankara Ãœniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne girdi. Yüksek lisans yaparken 1995 yılında Anayasa Kürsüsü asistanı oldu. Doktorasını 2001 yılında tamamladı. 2004 yılında doçent, 2010 yılında profesör oldu. Anayasa Hukuku alanında çok sayıda kitap, makale ve bildiri yayınladı.