Yıl sonundaki Dünya İklim Konferansı öncesinde Almanya’nın Bonn kentinde yapılan hazırlık müzakerelerinin “büyük hayal kırıklığına” yol açtığını duyuran STK’lar, zengin ülkelere ağır eleştiriler yöneltti.
Bu STK’lar arasında Greenpeace, WWF, Oxfam ve Care gibi çevre ve insan hakları örgütleri bulunuyor. Bu örgütler, zengin ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele için yeterli adımları atmadığını, gelişmekte olan ülkelere finansal destek sağlamadığını ve küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama hedefinden uzaklaştığını belirtiyor.
Bonn‘da iki hafta süren müzakereler, Kasım ayında İskoçya’nın Glasgow kentinde yapılacak olan 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) öncesi son hazırlık toplantısıydı. COP26, Paris İklim Anlaşması’nın imzalandığı 2015’ten bu yana kaydedilen gelişmenin değerlendirileceği ilk zirve olacak.
Paris İklim Anlaşması, insanlığın iklim felaketinden kaçınmak için ortaya koyacağı “oyun planı” olarak özetlenebilir. Anlaşmayla birlikte küresel ısınmanın, sanayi öncesi dönemlerdeki sıcaklık değerlerinin 1,5°C üzerine ulaşması, gezegende geri döndürülemez etkiler meydana getirebilir.
Ancak STK’lar, zengin ülkelerin bu hedefe bağlı kalmadığını ve karbon salımlarını azaltmak için yeterli taahhütte bulunmadığını söylüyor. Ayrıca zengin ülkelerin gelişmekte olan ülkelere iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlamaları ve temiz enerjiye geçiş yapmaları için yılda 100 milyar dolarlık yardım sözünü de yerine getirmediğini ifade ediyor.
STK’lar, Glasgow‘daki zirvede dünya liderlerinin iklim krizine karşı acil ve cesur eylemler almasını talep ediyor. Bu eylemler arasında fosil yakıtlardan vazgeçmek, yenilenebilir enerjiye yatırım yapmak, ormanları korumak ve iklim adaletini sağlamak bulunuyor.
Bonn’daki müzakerelerde bazı olumlu gelişmeler de yaşandı. Örneğin Türkiye, Paris İklim Anlaşması’nı onayladığını duyurdu. Ayrıca bazı ülkeler karbon piyasalarının kuralları konusunda anlaşmaya yaklaştıklarını belirtti.
Ancak STK’lar bunların yeterli olmadığını ve Glasgow’daki zirvenin dünyanın geleceği için son şans olduğunu vurguluyor.
NHY/ DW, BBC Türkçe
- Talihsiz Anjel Hala ve Edirne Kuşatması Günleri - 29 Ocak 2025
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024