UNICEF’in son raporunda yer alan çarpıcı veriler, dünya genelinde çatışma, şiddet, doğal afet ve pandemi gibi krizler nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan milyonlarca çocuğun yaşadığı zorlukları ve hak ihlallerini ortaya koyuyor.
UNICEF’in tahminlerine göre, 2022’nin başında 43 milyon çocuğun yerinden edildiği belirtiliyor. Bu sayı, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana kaydedilen en yüksek sayı olup 15 milyon mülteci ve sığınmacı çocuk ile çatışma ve şiddet nedeniyle ülke içinde yerinden edilen yaklaşık 28 milyon çocuğu da içeriyor. Fakat bu sayıya iklim ve çevresel şoklar veya felaketler nedeniyle yerinden edilen çocuklar dâhil değil.
Yerinden edilen çocukların rekor sayısı, peş peşe gelen krizlerin doğrudan bir sonucu. Bu krizler arasında Afganistan’daki gibi akut ve uzun süren çatışmalar, Kongo Demokratik Cumhuriyeti veya Yemen gibi ülkelerdeki yoksulluk ile iklim değişikliğinin etkileriyle şiddetlenen artçı şoklar yer alıyor. Tıpkı yoksulluk gibi, çocukların yerinden edilmesi de hızla yayılıyor. Bir önceki yıla göre, yerinden edilmiş çocukların sayısı dünya çapında 6,5 milyon arttı.
UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell: “Kanıtları göz ardı edemeyiz. Çatışmalar ve krizler nedeniyle yerinden edilen çocukların sayısı hızla artarken, onlara ulaşma sorumluluğumuz da aynı şekilde artıyor. Umuyorum ki bu endişe verici sayı, hükümetleri ilk etapta çocukların yerinden edilmelerini önlemeye teşvik edecektir. Hükümetlerin ayrıca halihazırda yerinden edilmiş çocukların, hem şu anda hem de gelecekte sağlıklarını ve gelişimlerini destekleyen eğitim, koruma ve diğer kritik hizmetlere erişimlerini sağlayacağını ümit ediyoruz.”
Şubat ayından bu yana 2 milyondan fazla çocuğun ülkeyi terk etmesine ve 3 milyon çocuğun ülke içinde yerinden edilmesine neden olan Ukrayna’daki savaş gibi krizler, bu rekorun zirvesinde yer alıyor. Ayrıca, çocuklar ve aileler Afrika Boynuzu ve Sahel’deki kuraklık ve Bangladeş, Hindistan ve Güney Afrika’daki şiddetli sel gibi aşırı hava olayları nedeniyle evlerinden sürülüyor. 2021 yılında doğal afetler nedeniyle 7,3 milyon çocuk daha yerinden edildi.
Küresel mülteci nüfusu son on yılda iki kattan fazla arttı ve çocuklar toplamın neredeyse yarısını oluşturuyor. Yerinden edilmiş çocukların üçte birinden fazlası Sahra Altı Afrika’da (3,9 milyon, %36), dörtte biri Avrupa ve Orta Asya’da (2,6 milyon, %25) ve %13’ü Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da (1,4 milyon) yaşıyor. Yerinden edilmiş ve mülteci çocukların sayısı rekor seviyeye ulaştığı için sağlık, eğitim ve koruma gibi temel destek ve hizmetlere erişim yetersiz kalıyor. Mülteci çocukların yalnızca yarısı ilkokula kayıtlıyken, mülteci ergenlerin dörtte birinden azı ortaokula devam ediyor.
Okulların kapatılması, çocukların eğitimi ve iyi olma halleri üzerinde yıkıcı etkilere yol açtı. En savunmasız gruplardaki çocukların ve uzaktan eğitime erişim imkânı olmayan çocukların bir daha okula dönmeme ve hatta çocuk evliliğine ve çocuk işçiliğine zorlanma riski arttı. UNICEF’in yeni yayımladığı verilere göre, dünya genelinde 168 milyondan fazla çocuğun okulu COVID-19 kaynaklı önlemler nedeniyle neredeyse bir yıldır kapalı. Ayrıca, dünya genelinde yaklaşık 214 milyon çocuk, diğer bir deyişle her 7 çocuktan 1’i, yüz yüze eğitimlerin dörtte üçünden fazlasını kaçırdı.
NHY
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024