Ukrayna Havayolları’nın iflası istendi

Kiev Ticaret Mahkemesi, Ukrayna’nın en büyük havayolu şirketi Ukrayna Uluslararası Havayolları (UIA) aleyhine iflas davası açtı.

Forbes Ukrayna’nın haberine göre Ukrayna devlet bankası Ukreximbank, Ukrayna Havayolları’na 31 Ekim’de dava açtı ve şirketin halihazırda 568 milyon dolar borcu bulunduğunu açıkladı. Forbes 30 Ekim’de de şirketin varlıklarının açık artırmada piyasa değerinin çok altında fiyatlara satıldığını bildirmişti.

Ukrayna’daki havalimanlarında, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de tam kapsamlı işgalini başlatmasının ardından askeri olmayan tüm uçuşları durmuştu.

Savaştan önce UIA’nın en az 25 uçağı vardı ve bunların 10’u işgal sırasında Ukrayna’daydı. Leasing şirketleri ise Ukrayna dışında bulunan 10 uçağı geri çağırdı. Geriye kalan UIA uçaklarından dördü, Avrupa’da yeni uçuş bulmaya çalıştı ancak bu da Eylül 2022’de durduruldu ve o tarihten bu yana hiçbir UIA uçuşu yapılmadı.

Filoda 11 uçağı var

Planespotters.net’in verilerine göre Ukrayna Havayolları’nın aktif olmayan filosu 11 uçaktan oluşuyor. Boeing’de üç 737-800 , bir 737-900ER ve iki 767-300ER bulunuyor. Geriye kalan beş jet ise Embraer bölgesel jetleri. Bunlar da dört ERJ-190 ve bir ERJ-195. Filodaki 11 uçaktan 10’u Kiev Boryspil Uluslararası Havalimanı’na, yalnızca bir ERJ-190 ise Odessa Havalimanı’na park edilmiş durumda.

Uçaklar mavi gök içinde uçtu!

Bu arada işgalin ardından 2022’de UIA filosundan ayrılan 737’lerin bir kısmı Litvanyalı KlasJet şirketi için uçarken, diğerleri de Antalya merkezli Türk şirketi Mavi Gök Havayolları (MGA) için uçuyordu.

The Kyiv Independent’ın haberine göre uçuşlar kısmen ana hissedarlardan ikisi olan işadamı Aron Maiberh ile Ukraynalı oligark Ihor Kolomoisky arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle durduruldu. Ukrayna’nın en tanınmış iş adamlarından ve milyarderlerinden Kolomoisky ise petrol ve gaz varlıklarıyla bağlantılı dolandırıcılık ve kara para aklama iddiaları nedeniyle 2 Eylül’de tutuklandı.

Ukrayna Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Bürosu (NABU), 7 Eylül’de de Kolomoisky’yi, PrivatBank’tan 2015 yılında 250 milyon doları zimmete geçirmekle suçlayarak ek suç duyurusunda bulundu.