TÜİK yıllık enflasyon yüzde 61,98 derken, ENAG yüzde 129,27 dedi…

Türkiye Ä°statistik Kurumu (TÜİK), Kasım ayında yaÅŸanan enflasyonu duyurdu. Tüketici fiyat endeksindeki (TÃœFE) yıllık artış yüzde 61,98 olarak gerçekleÅŸirken, aylık artış yüzde 3,28 oldu. TÜİK’in internet sitesinde yayımlanan verilere göre, son bir yılda en fazla fiyat artışı yüzde 92,86 ile lokanta ve oteller grubunda görüldü. En az artış ise yüzde 37,54 ile konut grubunda kaydedildi.

Enflasyon hesaplamasında kullanılan 143 temel baÅŸlıktan 23’ünde fiyatlar düşerken, yedisi deÄŸiÅŸmedi ve 113’ünde arttı. Ãœretici fiyat endeksindeki (YÄ°-ÃœFE) aylık artış yüzde 2,81, yıllık artış ise yüzde 42,25 olarak açıklandı.

Bağımsız Enflasyon Çalışma Grubu (ENAG) ise TÜİK’in verilerinden çok daha yüksek bir enflasyon oranı hesapladı. ENAG’ın X hesabından paylaÅŸtığı bültenine göre, TÃœFE’nin yıllık artışı yüzde 129,27, aylık artışı ise yüzde 5,58 oldu. ENAG’a göre, son bir ayda en çok fiyat artışı yüzde 12,33 ile eÄŸlence ve kültür grubunda yaÅŸanırken, saÄŸlık grubunda fiyatlar deÄŸiÅŸmedi.

Bu veriler, Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu zorlu durumu gözler önüne seriyor. Enflasyonun hız kesmeden devam etmesi, vatandaşların alım gücünü düşürüyor ve hayat pahalılığını artırıyor. Uzmanlar, enflasyonla mücadele için acil ve etkili önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.