Vartinis Davası zaman aşımı gerekçesiyle düşürüldü

MuÅŸ’un Vartinis (Altınova) beldesinde 3 Ekim 1993 tarihinde aynı aileden 9 kiÅŸinin evleri ateÅŸe verilerek katledilmesiyle ilgili davada karar çıktı. Kırıkkale 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi, zaman aşımı gerekçesiyle dosyanın düşürülmesine karar verdi.

Dava, Yargıtay’ın yerel mahkemenin verdiÄŸi beraat kararını bozmasının ardından yeniden görülmeye baÅŸlanmıştı. 21 Eylül 2021 tarihinde görülen ilk duruÅŸmada, dönemin Ä°lçe Jandarma Alay Komutanı Yüzbaşı Bülent KaraoÄŸlu hakkında tutuklama kararı verilmiÅŸti. Ancak KaraoÄŸlu, Eylül 2021 tarihinden bu yana yakalanamadı.

DuruÅŸmada, iddia makamı, köyün yakılması emrini veren firari sanık Yüzbaşı Bülent KaraoÄŸlu’nun tek yetkili olmadığını belirterek, dosyanın zaman aşımına uÄŸramasından kaynaklı düşürülmesini talep etti.

Avukatlar ise, Vartinis’te bir insanlık suçunun iÅŸlendiÄŸini, insanlık suçlarının ise zaman aşımına uÄŸramayacağını belirterek, mütalaanın kabul edilmemesi gerektiÄŸini söylediler.

DuruÅŸmada söz alan katliamdan saÄŸ kurtulan Aysel Öğüt ise, “Ailemin hakkı yerde kalmasın. Bu katilin yakalanmasını istiyorum” dedi.

Mahkeme heyeti, zaman aşımı tarihinin üzerinden 2 aylık bir süre geçtiğini belirterek, dava dosyanın düşürülmesine karar verdi.

Karar, hukuki ve ahlaki açıdan kabul edilemez

Vartinis Katliamı Davası’nda verilen karar, hukuki ve ahlaki açıdan kabul edilemez bir karardır.

Karar, Türkiye’nin hukuk devleti olma ilkesine aykırıdır. Zira, insanlık suçları zaman aşımına uÄŸramaz.

Karar, aynı zamanda adaletin tecelli etmesini engelleyen bir karardır. Katliamdan sorumlu tutulan sanıklardan biri halen yakalanamamıştır.

Karar, faillerin cezalandırılmadı

Vartinis Katliamı Davası’nda verilen karar, faillerin cezalandırılması için mücadelenin süreceÄŸini gösteriyor. Faillerin cezalandırılması için öncelikle, hukuki olarak bu karara itiraz edilmesi gerekiyor. Ayrıca, uluslararası hukuk kurumları nezdinde de giriÅŸimlerde bulunulması bekleniyor.