Ucuz Kahraman

Halihazırdaki Almanya başbakanı, İngiltere başbakanı ve CIA başkanı üç çelik kadın taa çocukluktan kankalarsa ve o yıllardan kalma aynı karede sırıtan 16’lık pozlarının olduğu bir fotoğrafları varsa, bu dünyadaki oyun çok büyüktür. Teyit Org. iddianın doğrulanamadığını ama yalanlanamadığını da belirtirken, bunun tarihler itibariyle gerçek de olabileceğine vurgu yapıyor. Kaldı ki o kadar uzağa gitmemize gerek yok; TC bürokratlarının çoğunun hangi kesimden olurlarsa olsunlar daha ilk gençlik yıllarından kanka olduklarını biz bir çok kez somut delilleriyle gördük. Evet, oyun çok büyük.

Bu dünya daha 24 yıl önce Ruanda Soykırımı’nı seyretti. Silah alacak paraları olmayan radikal Hutuların Çinde neredeyse bedavaya yaptırdığı satır ve palalarla 100 gün içinde 1 milyon Tutsi’yi ve ılıman Hutu’yu kesmesine, nehirlerin kızıl akmasına seyirci kaldı. 19’uncu yüzyılın başında sömürge olarak Almanya’ya verilen Ruanda’yı Almanya yoksul olduğu için istemeyince, ülke 1. Dünya Savaşı’nın ertesinde kâğıt üstünde Belçika’nın hâkimiyetine teslim edildi. O sömürgeci Belçika ki egemenliği altındaki 3’üncü dünya ülkelerinde daima yapay ırk ayrımı siyaseti güden bir katil devletti. Nitekim, o güne dek aralarında hiçbir fark olmayan Ruanda insanını da kafatasını ölçerek Tutsi ve Hutu diye kendi elleriyle ikiye ayırdı. Elitlerden, yakışıklılardan ve güzellerden az miktarda seçtiği Tutsileri her türlü olanağı sunarak elitleştirir ve ülkenin ancak yüzde 9’unu oluşturan bu sözde “ari ırktan” insanları ülkeyi yönetmek için kullanırken, Hutuları on yıllar boyunca ikinci sınıf bırakıp müthiş bir kin biriktirterek yıllar sonra kendi planladığı soykırımda kardeşlerini doğramasını sağladı ve bu korkunç katliamı kılını kıpırdatmadan izledi. Üstelik de ne hikmettir ki, soykırımdan sonra Ruanda’nın yönetimi yine sağ kalan elit Tutsilere teslim edildi.

Ne kadar tanıdık bir tablo değil mi? Acaba sadece benim aklıma mı Cumhuriyetin kuruluş aşamasında ülkeye ismi de verilerek herkesin sahibi ilan edilen Ari beyaz Türkleri ve karşılarında etnik kimlikleriyle aşağı sınıf olarak belirlenen, her türlü dînî ritüelleri, başlarını örtmeleri yasaklanarak ötekileştirilen ve sonunda bugün birbirlerini doğrama noktasına getirtilen diğerlerini getirdi.

Evet, oyun çok büyük!

Bu büyük oyunun küçük piyonları olan bizler ise sürekli servis ettikleri şişirme kahramanlık destanları ve umudumuzu yitirmeyelim diye mostralık olarak bıraktıkları bir kaç masal ülkesinin gazıyla milyon milyon ölüme gideriz gözümüzü kırpmadan. Tek yaptığımız, senaryodaki figüran rolümüzü yerine getirmektir oysa. Figüran olduğumuzu çakıp oyundan çıkmamamız için habire yıldız muamelesi çekerler bize! Kahramansın sen derler; bu vatan senin, öl, öldür! Halkının umudu sensin, öl, öldür! Ölürsen şehit, yaşarsan gazi olursun! Her şekilde kahramansın öl, öldür! Ucuz kahraman!

Oysa hiçbir zaman ölürsen ağlayan bir anadan, kalırsan kalan hayatın boyunca nereye koyacağını bilemeyeceğin kanlı bir çift elden ve kararmış bir yürekten başka hiçbir şeye sahip olamazsın! Savaştığın insanlarla aynı silah fabrikalarından satın alınarak attığın her bomba, sıktığın her mermi sahiplerin kasasını doldurur, onların büyük oyundaki elini, restini belirler o başka… Asıl başrolde olanlar görünmez, figüran bile değildir onlar sahnede. Senin oyunundur bu sözde, senin parlak ışığın! Verirler gazı sana, verirler gazı sana! Yıldızı sensin bu oyunun derler, hadi öl ya da öldür kahraman! Ucuz kahraman!

Sen insanlıktan çıkarken, onlar sana yasakladıkları sağlıklı gümüş çatal bıçak takımlarıyla porsiyonu 80-100 euroya ıstakoz yemektedirler o sırada; yanında özel sıkım üzümlerden 300 euroluk beyaz şaraplarıyla… Seni ise tıpkı o ıstakozu canlı canlı bağırtarak haşladıkları gibi atmışlardır kaynar kazana. Aranızda iki fark vardır ıstakozla; ıstakoz senden çok daha pahalıdır ve kahraman olmadığını bilir; üfleyerek ısırdıkları ucuz kahraman sen ise, verdikleri gaz sayesinde ne olmadığını anlamazsın asla!

Umut yok bu dehşetengiz yaşama kurgusunda! En ufak bir umut dahi yok! Öleceğiz kendimizi kahraman sana sana.

Ucuz kahraman!

Rabia MİNE
Latest posts by Rabia MİNE (see all)