Tutuklu Öğrenci Selinay Uzuntel’in Cezaevinden Mesajı: Mücadele Devam Ediyor

Saraçhane mitinginde konuşan ve ardından tutuklanan İstanbul Üniversitesi öğrencisi Selinay Uzuntel, Silivri Cezaevi’nden hocası Murat Birdal’a bir mektup göndererek kararlılık mesajı verdi.

Saraçhane’de İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu için düzenlenen mitingde yaptığı konuşma sonrası tutuklanan İstanbul Üniversitesi öğrencisi Selinay Uzuntel, Marmara Cezaevi’nden gönderdiği mektupla hem kamuoyuna hem de akademiye seslendi. Cezaevinde tutulmasına rağmen kararlılığını sürdüren Uzuntel, “Üniversiteleri gerçekten akademinin, emeğin kaleleri olarak yeniden kazanana kadar mücadeleye devam” dedi.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Birdal’a hitaben kaleme alınan mektupta Uzuntel, Saraçhane’deki mitingde dile getirdiği taleplerin arkasında durduğunu belirterek, “Demokratik üniversitelerin, akademik özgürlüklerin, nitelikli eğitimin vazgeçilmez taleplerimiz olduğunu hep söyledik, söylemeye de devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Saraçhane’deki Konuşması Dikkat Çekmişti

Selinay Uzuntel, Ekrem İmamoğlu’na destek için düzenlenen mitingde öğrenciler adına yaptığı konuşmada, üniversitelerdeki baskılara ve gençliğin maruz kaldığı sindirme politikalarına karşı direniş çağrısı yapmıştı. Uzuntel konuşmasında, “İnsanca bir yaşamı, eşit, özgür, demokratik bir ülkeyi kurmak için kolları sıvıyoruz… Tek adam iktidarına gençlik burada dedik” demişti. Konuşmasının ardından gözaltına alınan Uzuntel’in, ilerleyen günlerde tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderildiği ortaya çıkmıştı.

Akademiden Dayanışma

Mektubu kamuoyuyla paylaşan Prof. Dr. Murat Birdal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Sınavların yaklaştığı bir dönemde, öğrencilerimizin yaşadığı hak kayıpları ve mağduriyetler büyümeden özgürlüklerine kavuşmalarını dört gözle bekliyoruz. Meslektaşımız Levent Dölek ve öğrencilerimiz serbest bırakılsın” çağrısında bulundu.

Uzuntel’in mektubunda öne çıkan mesajlardan biri de üniversitenin tanımına dair yaptığı vurgu oldu:

“Üniversiteler öğrencisi, emekçisi, akademisyeni ile üniversitedir.”

Gençlik Hareketlerinden Tepki

Tutuklu öğrenciler arasında yer alan Uzuntel’in mesajı, sosyal medyada birçok gençlik örgütü ve öğrenci grubu tarafından da paylaşıldı. Özellikle üniversitelerde son dönemde yaşanan protestolar ve akademik boykotlar bağlamında gençlik hareketleri, Uzuntel’in tutukluluğunu politik baskı olarak değerlendiriyor.

Gözler Adli Süreçte

Selinay Uzuntel’in tutukluluğuna ilişkin yargı süreci sürerken, öğrencilerin özgür bırakılması yönündeki çağrılar da artıyor. Hukukçular, konuşmaların ve barışçıl eylemlerin kriminalize edilmesine yönelik endişelerini dile getirirken, insan hakları örgütleri gençlik üzerindeki baskıların sistematik hale geldiğine dikkat çekiyor.

Cezaevinden gönderdiği mektupla hem mücadele azmini koruduğunu hem de akademiye ve kamuoyuna açık bir dayanışma çağrısı yaptığını gösteren Uzuntel, öğrenci hareketlerinin sesini Silivri’den de yükseltmeye devam ediyor.

“Bu düzenden alacağımız yeni bir hayat var” diyerek yola çıkan Uzuntel’in mesajı, akademik özgürlükler ve gençlik hareketleri bağlamında süren tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.