Türkiye ekonomisinin iç dinamikleri yatırımcıyı artık içeride tutmaya yetmiyor. Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara’nın açıkladığı son veriler, yerli sermayenin yurt dışına yönelişinin tarihî bir düzeye ulaştığını ortaya koydu. Kara’nın paylaştığı verilere göre, yurt içi yerleşiklerin yurt dışına yaptığı net doğrudan yatırımlar 2025 yılı Mart ayı itibarıyla yıllık bazda 7,56 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı.
Prof. Dr. Kara, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, bu sermaye çıkışının bugüne dek kaydedilmiş en yüksek düzeye çıktığını vurgularken, yatırım eğilimlerindeki yön değişiminin altını çizdi. Kara’nın paylaştığı grafikle desteklediği bu veri, bir kez daha dikkatleri Türkiye’deki yatırım ortamına çevirdi.
Söz konusu rakamlar, ekonomik göstergelerin sadece enflasyonla, döviz kuru ile ya da faiz oranlarıyla sınırlı olmadığını, aynı zamanda yatırımcının ülkedeki siyasi ve hukuki iklime yönelik algısıyla da doğrudan ilişkili olduğunu gösteriyor. Sermayenin ülke dışına yönelmesi, yatırımcıların Türkiye’de uzun vadeli plan yapma konusundaki güven eksikliğini bir kez daha gün yüzüne çıkarıyor.
Bu eğilim yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda yapısal bir sorunla da ilintili. Güvensizlik, kuralsızlık ve öngörülemezlik; yatırımcıları, yerel pazarda risk almaktan caydırıyor. Türkiye gibi yüksek genç nüfusa ve büyük üretim potansiyeline sahip bir ülkede sermayenin içeride tutulamaması, sadece bugünü değil, yarını da ipotek altına alıyor.
Ekonomik reform çağrılarının yalnızca teknik meselelerle sınırlı olmadığı, hukuk devleti, mülkiyet güvencesi ve siyasi istikrar gibi temel unsurların bu tür göstergeler üzerinden yeniden sorgulanması gerekiyor. Zira yatırımcı için sadece kazanç değil, sistemin öngörülebilirliği de bir tercih sebebi.
Prof. Dr. Hakan Kara’nın aktardığı bu veri, ekonomik sorunların artık sadece istatistiklerle değil, reel tercihlerle de konuşulduğunu ortaya koyuyor. Sermaye konuşuyor. Üstelik bu kez bavulunu toplayıp giderek…
- Sevda Karaca’dan Meclis’e “İşçilerin Yasası” Hamlesi: “Bu Mücadele Bir Kanun Maddesi İçin Değil, Onurlu Bir Gelecek İçin” - 12 Haziran 2025
- Türkiye’de Borç Yükü: Tüketici Kredileri ve Takipteki Alacakların Artışı - 29 Mayıs 2025
- Türkiye’nin Kayıp Kuşağı: Üniversiteli İşsizler, “Ev Gençleri” ve Sessiz Çöküş - 25 Mayıs 2025