Türkiye’de nüfusun 12,9 milyonu genç

Türkiye Ä°statistik Kurumu’nun (TÜİK) yayımladığı Ä°statistiklerle Gençlik 2022 raporu, Türkiye’deki genç nüfusun sayısal ve sosyal durumunu ortaya koyuyor.

Rapora göre, 2022 yılı sonunda Türkiye nüfusunun yüzde 15,3’ünü oluÅŸturan 12 milyon 949 bin 817 kiÅŸi 15-24 yaÅŸ aralığında yer alıyor. Bu rakam, Türkiye’nin genç nüfus oranının Avrupa BirliÄŸi (AB) ülkelerine göre daha yüksek olduÄŸunu gösteriyor. AB’de genç nüfus oranı yüzde 10,4 seviyesinde bulunuyor.

Raporda ayrıca genç nüfusun eÄŸitim, istihdam, saÄŸlık, spor, kültür ve sanat gibi alanlardaki durumu da inceleniyor. Buna göre, Türkiye’deki gençlerin yüzde 38’i okulda eÄŸitim görürken, yüzde 33’ü çalışıyor veya iÅŸ arıyor. Gençlerin yüzde 29’u ise ne eÄŸitimde ne de istihdamda yer alıyor. Genç iÅŸsizlik oranı ise yüzde 24,9 olarak kaydediliyor.

Gençlerin saÄŸlık durumu ise raporda olumlu bir tablo çiziyor. Genç nüfusun yüzde 98’i herhangi bir saÄŸlık sorunu yaÅŸamadığını belirtirken, yüzde 99’u da saÄŸlık sigortasına sahip olduÄŸunu ifade ediyor. Gençlerin yüzde 71’i düzenli olarak spor yaparken, yüzde 29’u hiç spor yapmadığını söylüyor. Gençlerin en çok tercih ettiÄŸi spor dalları ise futbol, basketbol ve voleybol olarak sıralanıyor.

Gençlerin kültür ve sanat faaliyetlerine katılımı ise raporda düşük bir seviyede görülüyor. Genç nüfusun sadece yüzde 9’u son bir yıl içinde sinemaya giderken, yüzde 6’sı tiyatro veya konser gibi etkinliklere katılıyor. Gençlerin yüzde 14’ü ise hiç kitap okumadığını belirtiyor. Gençlerin en çok okuduÄŸu kitap türleri ise roman, hikaye ve ÅŸiir olarak belirleniyor.

Raporun son bölümünde ise gençlerin sosyal medya kullanımı ve siyasi görüşleri ele alınıyor. Buna göre, genç nüfusun yüzde 92’si internet kullanırken, yüzde 88’i sosyal medya hesabına sahip oluyor. Gençlerin en çok kullandığı sosyal medya platformları ise Instagram, YouTube ve WhatsApp olarak öne çıkıyor. Gençlerin siyasi görüşleri ise raporda çeÅŸitlilik gösteriyor. Genç nüfusun yüzde 38’i kendini muhafazakar olarak tanımlarken, yüzde 28’i liberal olarak nitelendiriyor. Gençlerin yüzde 34’ü ise siyasi görüşünü belirtmek istemiyor.