“Türkiye ve AB’de uyuşturucuya talep yüksek”

Avrupa Birliği’nin (AB) uyuşturucu kaçakçılığı gözlem dairesi tarafından yayınlanan bir rapora göre Arnavutluk, Karadağ, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Bosna-Hersek ve Kosova gibi ülkelerin stratejik coğrafi konumları, özellikle AB ve Türkiye gibi yerlerde uyuşturucuya yüksek taleple birleşiyor. Bu da suç örgütlerinin operasyonlarını arttırmasına neden oluyor.

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı Gözlem Merkezi’nin (EMCDDA) yayınladığı raporda Balkanlar’ın batısındaki suç örgütlerinin bölge piyasaları ile AB uyuşturucu piyasasında önemli bir rol edindikleri belirtildi.

2019 ve 2022 yılları arasını kapsayan ve daha büyük bir bölgesel çalışmanın parçası olan raporda bazı AB ülkelerinin, Batı Balkan ülkelerinden geçen uyuşturucu kaçakçılığı rotası üstünde yer aldığı kaydedildi.

Raporda AB içindeki bu bölgede bulunan büyük diyasporaların bu ağlar tarafından istismar ya da istihdam edilebilecek bir kişiler havuzu da sağladığı belirtildi.

EMCDDA, Batı Balkanlar’daki bu grupların uyuşturucu dağıtımı ve AB’ye girişinde önemli bir konumda yer alan Antwerp ve Rotterdam limanlarının bulunduğu Belçika ve Hollanda’da varlık gösterdiklerini kaydetti.

EMCDDA raporunda Almanya, İtalya, İspanya, İsviçre ve İngiltere’nin Avrupa’daki kokain, eroin ve kenevir piyasaları için önemli birer durak olduğunu kaydetti.

Rapor, bu mafyavari ağların uyuşturucu üretiminin, kaçakçılığının ve kara para aklamanın etkinliğini arttırmak için en yeni teknolojileri kullandıklarını belirtti.

Bunlar arasında iç mekan yetiştiriciliğinde kullanılan malzemeler, insansız hava araçları, kripto para ve şifreli iletişim araçları yer alıyor.

Raporda ayrıca hem Batı Balkanlar’ın hem de AB ülkelerinin rakip suç örgütlerinden ya da polisten saklanan suçlular için sığınak haline geldiği belirtildi.

Raporda “İtalyan ve Türk suç ağları kendilerini Batı Balkanlar’da konumlandırarak adaletten kaçıyor. Rus suç örgütlerinin ise bölgenin kıyı şeridi boyunca para aklama faaliyetlerine karıştıkları sanılıyor” denildi.