Avrupa Birliği (AB) ve Tunus, düzensiz göçle mücadelede ülkenin ekonomik bağları güçlendirmeyi amaçlayan “stratejik ve kapsamlı bir ortaklık” için bir mutabakat zaptı imzaladı.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Tunus’tan yola çıkarak Avrupa’ya ulaşmaya çalışan göçmen ve mültecilerin sayısının son aylarda önemli ölçüde artması üzerine Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile yeni bir görüşme yaptı.
Tunus başkanlık sarayında konuşan Von der Leyen anlaşmayı “ortak refah ve istikrara” yapılan bir yatırım olarak değerlendirdi ve “Tunus ile Avrupa Birliği’ni ortak tarihimiz ve coğrafyamız birbirine bağlıyor ve stratejik çıkarlarımızı paylaşıyoruz” dedi.
Said, suç şebekelerini suçladığı “insanlık dışı göç” konusunda ortak bir anlaşmaya büyük ihtiyaç olduğunu ifade ederek, “Bu memorandum en kısa zamanda ilkelerinden kaynaklanan bir dizi bağlayıcı anlaşmayla birleştirilmelidir” diye konuştu.
Göçü durdurmaya yönelik tüm çabalar
Rutte anlaşmanın insan kaçakçılarıyla mücadeleye yardımcı olacağını belirterek, şunları kaydetti:
“Anlaşma, insan kaçakçıları ve insan tacirlerinin iş modelinin bozulması, sınır kontrolünün güçlendirilmesi, kayıt ve geri dönüşün iyileştirilmesi konularında anlaşmalar içeriyor. Düzensiz göçü durdurmaya yönelik çabaları güçlendirmek için gerekli tüm tedbirleri içeriyor”
Göç konferansı
Meloni “göç kriziyle başa çıkmak için atılan yeni ve önemli bir adımı” memnuniyetle karşıladı ve Tunuslu Said’i 23 Temmuz’da göç konulu uluslararası bir konferansa davet etti.
Geçtiğimiz ay üç lider Tunus’u ziyaret etmiş ve Avrupa Komisyonu o dönemde, ekonomik sıkıntılar ve Avrupa’ya ulaşmaya çalışan göçmen ve mülteci sayısındaki artışla sarsılan Tunus’a 900 milyon Avro’ya varan bir yardım paketiyle destek vermeyi düşündüğünü açıklamıştı.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024