SaÄŸlık Bakanlığı’nın Covid-19 ölümlerini Dünya SaÄŸlık Örgütü’nün önerilerine göre raporlamadığını savunan Türk Tabipleri BirliÄŸi, bazı koronavirüs ölümlerinin bu nedenle “doÄŸal ölüm” olarak kayda geçtiÄŸini duyurdu.
Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı’nın yeni tip koronavirüsün yol açtığı Covid-19 hastalığı nedeniyle yaşanan ölümleri raporlarken, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerdiği kodlara uymadığını savundu.
ÇarÅŸamba günü açıklama yapan TTB Merkez Konseyi, Åžubat ayından itibaren yaÅŸanan ölümlerin kayıtlarının gözden geçirilmesini istedi. Ä°lgili açıklamasında kuruluÅŸ, “Ölüm belgelerinin doÄŸru biçimde düzenlenmesi, epidemiyolojik analizler ve halk saÄŸlığı çalışmaları için doÄŸru ve güvenilir bilgilerin oluÅŸturulması için zorunludur” ifadesini kullandı.
“Kayda doÄŸal ölüm olarak geçiriliyor”
Türkiye’de koronavirüs kaynaklı ölümlerin deÄŸerlendirilme sürecinin sorunlu olduÄŸuna vurgu yapan TTB, bazı ölüm vakalarının Covid-19’a iÅŸaret etmesine raÄŸmen vakaların bu ÅŸekilde kayıt altına alınmadığını savundu. TTB açıklamasında, “BirliÄŸimize baÄŸlı hekimlerden yapılan bildirimler, bilgisayarlı tomografisi ve/veya klinik bulguları hastalığı desteklediÄŸi halde, PCR testi pozitif olmayan hastaların yaÅŸamlarını yitirdiklerinde kayıtlara Covid-19 olarak geçmediÄŸi, bunun yerine ‘viral pnömoni’, ‘doÄŸal ölüm’ veya ‘bulaşıcı hastalık’ olarak geçebildiÄŸi biçimindedir” ifadelerine yer verildi.
Son günlerde Bakanlık tarafından açıklanan ölüm sayılarının “epidemiyolojik dağılımlara uyum göstermediÄŸini” ve “doÄŸrulanmış olgu sayıları ile ölüm sayıları arasında paralellik bulunmadığını” belirten Konsey, “KuÅŸkusuz ölüm sayılarının artış göstermemesi çok memnuniyet verici bir durumdur, ancak dünyanın diÄŸer ülkelerinde gözlenen örüntü ile örtüşmemesi dikkate alınması gereken bir durumdur” dedi.
“Bakanlığın tavrı risk doÄŸuruyor”
SaÄŸlık Bakanlığının “DSÖ tarafından önerilen kodları neden kullanmadığının merak konusu olduÄŸunu” kaydeden kuruluÅŸ, “Bu kodların DSÖ gibi uluslararası kuruluÅŸların önerdiÄŸi biçimde kullanılmaması Covid-19 pandemisi sırasında ölüm sayılarının az gösterilmesine yol açmakta, böylece sorunun boyutunun tam olarak belirlenememesi ve alınması gereken halk saÄŸlığı önlemlerinin yeterli düzeyde alınamaması riskini doÄŸurmaktadır” ifadesini kullandı.
TTB, SaÄŸlık Bakanlığı’na, DSÖ tarafından belirlenen kodları kullanma ve Åžubat ayından itibaren Türkiye’de yaÅŸanan ölümlerle ilgili kayıtları buna uygun ÅŸekilde gözden geçirme, gereken durumlarda da sözel otopsi tekniÄŸi uygulama çaÄŸrısında bulundu. TTB, ölüm kayıtlarının açılması durumunda da, “bu sürece katkı sunmaya hazır” olduÄŸunu kaydetti.
TTB’nin aktardığına göre DSÖ, Covid-19 salgın sürecindeki ölüm kayıtlarına iliÅŸkin iki kod öneriyor. KuruluÅŸa göre bu kodlar, “U07.1: COVID-19, virüs tanımlanmış” ve “U07.2: COVID-19, virüs tanımlanmamış” ÅŸeklinde.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- AkÅŸener, ErdoÄŸan’dan Ne Ä°stedi? - 7 Haziran 2024