TMMOB: İktidarın dayattığı kadere teslim olmayacağız

İktidarın kendilerine dayattığı yoksullukla uzlaşmayacaklarını belirten TMMOB, iktidarın dayattığı kadere teslim olmayacaklarını vurgulayarak taleplerini sıraladı.

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) “Emeğimize, mesleğimize, haklarımıza sahip çıkıyoruz, sorunlarımıza çözüm istiyoruz” başlığıyla Çankaya ilçesinde bulunan Selanik Caddesi’nde açıklama yaptı. TMMOB’un flamaları ile “Diplomalı işsiz olmak istemiyoruz”, “İşsizlik sorunu çözülmelidir” dövizleri taşındı. TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Özgür Topçu, tek adam rejimi adı altında bir parti organı gibi çalışan TÜİK’in şaibeli verilerine rağmen krizin etkilerinin halkın iliklerine kadar yaşadığını belirtti.

FATURALAR ÖDENEMEZ OLDU

Döviz kurundaki yükselişin yüzde 125’i açtığını belirten Topçu, “Kurdaki bu yükseliş, ithalata dayalı bütün sektörlerde maliyetlerin artmasına, fiyatların kontrol edilemez biçimde yükselmesine neden oldu. Ev almak, araba almak, elektronik eşya almak imkansız hale geldi. Başta temel gıda maddeleri olmak üzere bütün harcama kalemlerindeki yıllık fiyat artışı yüzde 50’nin üzerine çıktı. Akaryakıta, doğalgaza, elektriğe birbiri ardına fahiş zamlar yapıldı. Ev kiraları, ulaşım ücretleri, haberleşme giderleri akıl almayacak kadar yükseldi. Faturalar ödenemez hale geldi” dedi.

KAMPANYA SÜREÇLERİ

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz sürecinde 600 binin üzerinde mühendis, mimar ve şehir plancısının sesi olmak için Kasım ayı başından bu yana, “Emeğimize, mesleğimize ve haklarımıza sahip çıkıyoruz” kampanyası yürüttüklerine dikkat çeken Topçu, “Bütçe görüşmelerinde halkın sorunlarının çözümü için bir fırsat olarak kullanmak yerine, muhalefet milletvekilleri ile laf yarıştırmak, kavgaya tutuşmak için kullandı” diye belirtti.

TALEPLER 

Topçu, taleplerini şöyle sıraladı: “Genç mezunlarımızın en büyük sorunu olan işsizlik sorunu çözülmelidir, meslektaşlarımız diplomalı işsizlikten kurtulmalıdır. Kamudaki mühendis, mimar ve şehir plancılarının istihdamı arttırılmalı ve kadrolu güvenceli istihdam sağlanmalıdır, ek gösterge 6400 seviyesine yükseltilmelidir. SGK ile TMMOB arasındaki ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının asgari ücret denetim protokolü yeniden yürürlüğe konulmalıdır. Özelleştirme uygulamalarına son verilmeli, yeniden kamulaştırma yapılmalıdır. Toplum güvenliğinin sağlanması açısından zorunluluk olan kamusal ve mesleki denetimler yaygınlaştırılmalı, denetimsizlik ve serbestleştirme uygulamalarına son verilmelidir. Bireylerin kullandığı kredi ve kredi kartı borçlarının faizleri ile öğrencilerin kredi borçları silinmelidir.”

Siyasi iktidarın sefaleti kalıcı hale getirmeye çalıştığını ifade eden Topçu, “Sesimizi duymak istemeyenlere buradan bir kez daha sesleniyoruz; Yoksullukla uzlaşmayacağız. İktidarın dayattığı bu kadere teslim olmayacağız” ifadelerinde bulundu.

Açıklama, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganıyla sona erdi.