BBC İstanbul ofisinde başlatılan grev 15’inci gününde devam ediyor. TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, BBC’yi gazetecilerin insani taleplerini sözleşmeyle karşılamaya çağırdı.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile BBC İstanbul Bürosu arasında yürütülen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinden bir sonuç çıkmadı. Bunun üzerine 14 Ocak’ta Taksim’de bulunan ofis önünde grev kararını duyuran TGS, “adil bir teklif gelene kadar” bekleyişlerini sürdüreceklerini ifade etti. Kar yağışına rağmen gazetecilerin grevi 15’inci gününe girerken, gazetecilere meslektaşlarının desteği de hem İstanbul’da hem de Londra’da bulunan BBC Genel Merkezi önünde sürüyor. TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, grev kararlarını değerlendirdi.
ANLAŞMA SAĞLANAMADI
TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, BBC İstanbul ofisinde çalışan gazetecilerin Haziran ayında sendikalarına üye olduğunu ve toplu sözleşme görüşmelerine başlamak için yetki başvurusunda bulunduklarını belirterek, yetkiyi aldıktan sonra ise 9 Ağustos 2021’de TİS görüşmelerinin başladığını hatırlattı. 6 ay boyunca işverenle yaklaşık 10 görüşme yaptıklarını anımsatan Durmuş, anlaşma zemininin sağlanamaması üzerine 14 Ocak tarihinde greve başladıklarını dile getirdi.
MAAŞLAR YÜZDE 50 ERİDİ
Gazetecilerin eriyen ücretlerini telafi etme taleplerinin olduğunu vurgulayan Durmuş, “BBC ile birbirimizi anlamadık. BBC’nin, Türkiye’deki durumu anlayamadığını düşünüyorum. Türkiye’de herkesin malumu iki enflasyon var. Birincisi TÜİK’in baskılanmış enflasyonu, bir diğeri de gerçek enflasyon. Arkadaşlarımız en temel derdi 2 yıl içerisinde ücretlerinde yaşanan yüzde 50’lik erimeydi. Greve çıkmadan önce bize gelen en son teklif yüzde 20 idi. Yüzde 20’lik bir zam gazetecilerin ücretlerinde yaşanan erimeyi telafi etmeyeceğini söyledik ve greve başladık” diye belirtti.
4 TİS İMZALANDI
Türkiye’de gazetecilerin ücretlerinde ciddi anlamda erimelerin olduğunu dile getiren Durmuş, “Bu son enflasyon rakamlarıyla birlikte artık kuşa döndü denir ya kuştan da küçüldü. Gazeteciler ciddi bir geçim sıkıntısı içerisindeler. Bunda tabi ki uzun bir süredir sendikasızlığın, toplu sözleşmesiz çalışmanın da etkileri var. Ama bir değişim var. Artık gazeteciler de bunu görüyorlar. Sendikalara yönelik ilgi arttı, toplu sözleşme talepleri de arttı. Sendika olarak son bir yılda 4 tane TİS imzaladık. BBC 5’inci olacak. Başka bir yerde ise hala masadayız. Totalde 6 yeni sözleşme imzalamış olacağız. Yaratılan yoksulluğu ortadan kaldırmak için bir çaba var. Bunun da başarıya ulaşacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
TEKLİF BEKLENTİSİ
Greve çıktıktan sonra da işverenle görüşmelerinin devam ettiğini söyleyen Durmuş, “Belki önümüzdeki günlerde bizleri de tatmin edecek bir teklifle bu süreci başarıyla bitirmiş oluruz. BBC işverenini, bir an önce buradaki meslektaşlarımızın gerçekçi ve insani olan taleplerini, bu süreci daha uzatmadan sözleşmeyle sonuçlandırmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu. (MA)
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024