Kuzey yarım küre, kayıtların başlamasından bu yana en sıcak temmuz ayını yaşadı. Artık bunu zaten biliyoruz. Ancak çoğu kişinin bilmediği, sıcaklıklarda yaşanan sıçramanın boyutu ve iklim bilimcileri rahatsız eden de bu.
Tüm verilerin doğrulanması biraz zaman alacak olsa da, Avrupa Birliği’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi tarafından yapılan bir ön tahmin, Temmuz ayı için küresel ortalama sıcaklıkların bir önceki rekor olan Haziran 2019’dan 0,32°C daha yüksek olacağını tahmin ediyor. Bu fark çok fazla gibi gözükmeyebilir, ancak Haziran 2019, bir önceki rekor olan Temmuz 2016’dan sadece 0,04°C daha yüksekti ve bu bile, genellikle gördüğümüz artıştan çok daha fazlaydı. Küresel kayıtlar başladığından beri böyle bir sıçrama daha önce olmamıştı.
Bu sayılar, Avrupa Orta Menzilli Hava Tahminleri Merkezi’nden (ECMWF) alındı ve ayın son haftasını içermiyor. Diğer araçlar ve analizler biraz farklı sayılara ulaşıyor, ancak tamamı Temmuz’un daha önce gördüğümüz her aydan çok daha sıcak olduğu konusunda hemfikir. Temmuz ayının sonunun genel tabloyu değiştireceğine dair herhangi bir işaret de görülmüyor.
ECMWF’den Dr. Carlo Buontempo yaptığı açıklamada, “Rekor kıran sıcaklıklar, küresel sıcaklıklardaki sert artış eğiliminin bir parçası. Antropojenik emisyonların nihayetinde bu yükselen sıcaklıkların ana itici gücünü oluşturuyor” diyor ve devam ediyor: “Temmuzdaki rekorun bu yıl izole kalması pek olası değil, C3S’nin mevsimsel tahminleri, karasal alanlardaki sıcaklıkların muhtemelen ortalamanın oldukça üzerinde olacağını ve yılın o zamanı için klimatolojinin yüzde 80’lik dilimini aşacağını gösteriyor.”
Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Profesör Petteri Taalas ise, “Temmuz ayında milyonlarca insanı etkileyen aşırı hava koşulları, maalesef iklim değişikliğinin sert gerçeği ve geleceğin bir ön işaretidir” diyor ve ekliyor: “Sera gazı emisyonlarını azaltma ihtiyacı her zamankinden daha acil. İklim eylemi bir lüks değil, bir zorunluluktur.”
26 gün birden…
Geçtiğimiz ayın öncesinde, kayıtlar başladığından beri dünyanın ortalama sıcaklığı 17°C’yi geçen tek bir gün bile görülmemişti. Maine Üniversitesi’ndeki Climate Reanalyzer sitesi tarafından yapılan tahminlere göre Temmuz ayında 26 gün bu sıcaklığı geçti.
Küresel bir rekor kırılması, sayılamayacak kadar çok yerel ve bölgesel rekorun kırılmasını da beraberinde getirdi. Öne çıkan örnekler arasında, 16 Temmuz’da Çin’in şimdiye kadarki en yüksek sıcaklığı olan 52,2°C, şimdiye kadar kaydedilen en yüksek gece yarısı sıcaklık kaydı adayı (48,9°C) ve muhtemelen Florida’da alınan en sıcak okyanus sıcaklığı ölçümü sayılabilir. (CHIP Online)
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024