Suriye ordusu Dera kentini ele geçirdi, sırada İdlib var…

 

Suriye ordusu, iki aylık bir kuşatmanın ardından Dera kentini geçen hafta ele geçirdi. Burada bulunan cihatçı teröristler İdlib’e sığınmak zorunda kaldı.

Dera’nın da düşmesinden sonra Suriye hükümetine direnen tek noktanın İdlib olduğu ve buranın da kaçınılmaz olarak Suriye yönetiminin hedefinde bulunduğu belirtildi.

Suriye kökenli Fransız siyaset bilimci Bassam Tahhan, “İdlib’in yeniden ele geçirilmesi kaçınılmazdır. İdlib, Suriye’ye hükümetine direnen son kaledir. Esad, yavaş yavaş ama emin adımlarla topraklarının her bölümünü geri alıyor. Bu, adım adım ilerleme politikasıdır” diyor.

Suriye ordu birlikleri, iki aydır sürdürdüğü saldırılardan sonra ülkenin güneybatısındaki Dera’ya girdi. Dera, Suriye iç savaşında devamlı el değiştirdi. Suriye bayrakları, 8 Eylül’de kamu binalarında yeniden dalgalanmaya başladı.

Yerel milisler, Dera’da güvenliği sağladı, Şam da kontrol noktaları oluşturmaya başladı. Suriye hükümeti, bu kez bölgede kalıcı olmayı hedefliyor.

Kaynaklar, kentin geri alınmasında Rusya’nın çok önemli bir rol oynadığını belirtiyor. Moskova, cihatçı teröristlerin İdlib’e sığınmaları için ateşkes görüşmeleri de yaptı.

Ancak bölgenin geri kazanılması burada barışının tam olarak sağlanması anlamına gelmiyor. Suriye ordusuna bağlı bir ikmal aracı Dera’ya giderken ateşlenen bir patlayıcı madde yedi askerin ölmesine yol açtı.

Suriye uzmanı Tahhan, “sınırda bulunan bu bölge uzun zamandır Ürdün’den ve Al Tanf’daki Amerikan üssünden yardım alıyordu” dedi. Bu, çatışmaların ne denli sert geçtiğine işaret ediyor. Bölgede bulunan Tafaf, Yadudeh ve Mzeyrib kasabaları hâlâ teslim olmayı reddediyor.

Mısır, Ürdün, Suriye ve Lübnan arasında 8 Eylül’de bir doğal gaz anlaşmasının imzalanmasından sonra Dera ili daha da önem kazandı. Bassam Tahhan, “Doğal gaz boru hattı Mısır doğal gazının krizde bulunan Lübnan’a sevk edilmesini sağlayacak. Bu durumda, bölgeyi güvenli hâle getirmek zorunlu oluyor” dedi.

“Artık hedef İdlib…”

Suriye ordusunun en iddialı hedefi artık İdlib ve çevresi. Bu da Suriye hükümeti için kolay değil çünkü kundaklamalar, askerî hedeflere saldırılar, bomba yerleştirilen araçlar, kaçırmalar ve rehin almalar bu bölgede gırla gidiyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, İdlib’de üslenen terörist örgütlerin son günlerde her türden 29 saldırıya karıştığını açıkladı.

Suriye’nin batısındaki konumlanan Hmeymim hava üssünde bulunan Rus koordinasyon merkezi, pazar günü, hama, Halep, Lazkiye ve İdlib’de cihatçı saldırıların arttığını bildirdi.

Ankara ile Moskova Mart 2020’de varılan arasındaki anlaşmaya rağmen, Suriye’nin kuzeybatısındaki bu bölge, Suriye ordusu ile terörist Heyet Tahrir eş-Şam örgütü arasında çatışma alanı olmaya devam ediyor.

Suriye hükümeti, Lazkiye’yi Halep’e bağlayan M4 ve Şam’ı Halep’e bağlayan M5 otoyollarını her noktasını tam olarak ele geçirmeyi ve buralarda güvenliği sağlamayı hedefliyor. M4 ve M5 otoyolları Suriye ekonomisi bakımından hayatî önem taşıyor.

Birleşmiş Milletlerin Temmuz 2019 tarihli raporunda, İdlib’in bölgede en çok terörist barındıran yer olduğu görüşüne yer verilmiş ve “İdlib’in dünyanın en büyük terörist çöplüğü olduğu” kayıtlara geçirilmişti.