Mardin kayyımı hakkında soruşturma: 36 ihalede yolsuzluk

Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde görevden alınan kayyım Musatafa Yaman ve beraberindeki 72 kişi hakkında 540 milyon liralık iki ayrı yolsuzluk soruşturulması açıldı

Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin görevden alınan kayyımı Mustafa Yaman’ın da aralarında bulunduğu 72 kişi hakkında, 540 milyon liralık iki ayrı yolsuzluk soruşturması açıldı.

İçişleri Bakanlığı tarafından ilk olarak 17 Kasım 2016’da, ardından 19 Ağustos 2019’da kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde yolsuzluk yine gündeme geldi. Bbelediyedeki yolsuzluklar, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “Kayyum Raporu”na “Türkiye tarihinin en büyük şehir soygunu” olarak geçiyor.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’ın haberine göre, görevden alınan kayyım Musatafa Yaman ve beraberindeki 72 kişi hakkında 540 milyon liralık iki ayrı yolsuzluk soruşturulması açıldı.

36 ihalede yolsuzluk

Yaman’ın görevden alınmasıyla birlikte belediyede Mülkiye Müfettişleri tarafından yapılan incelemeler sonucunda 5 ayrı soruşturma ve dava açıldı. İncelemelerde bu kez 100 milyon lira değerindeki yolsuzluklara dair 2 ayrı soruşturmanın daha açıldığı ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma izni verdiği 2 ayrı soruşturma kapsamında, belediyenin kayyum yönetiminde iken Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) bünyesinde gerçekleştirdiği 36 ayrı ihaledeki yolsuzluklar tespit edildi.

Müfettişlerin tespitlerine göre; kayyum döneminde 539 milyon 738 bin 587 TL değerindeki 36 ayrı ihalede yolsuzluk yapıldı. İhalelerin usulsüz yapıldığı belirtilen raporlara göre, yapılmayan işlere ödemeler yapıldığı, alınmayan malzemelerin alınmış gibi gösterildiği, yapılmayan yolların yapılmış gibi gösterildiği, daha önce var olan binaların yeni yapılmış gibi gösterildiği, firmalara fazladan ödemeler yapıldığı tespitlerine yer verildi. Müfettişlerin tespitlerine göre; firmalara 98 milyon 261 bin 842 TL fazladan ödeme yapıldı.

İki soruşturma açıldı

Yapılan tespitler sonucunda bakanlık, 15 Mart itibariyle Kırsal Yolar Daire Başkanlığı bünyesinde yapılan 15 ihaleye dair 55 kişi hakkında soruşturma izni verdi. 17 Mart’ta ise Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı bünyesindeki 21 ihaleye ilişkin ise 33 kişi hakkında soruşturma izni verildi. Her iki yolsuzluk dosyasında adı geçen 72 kişi hakkında başlatılan iki soruşturmada, eski kayyım Mustafa Yaman da listenin başında yer alıyor.

Listede Yaman’ın dışında daha önce dava ve soruşturma açılan Kırsal Yollar Daire Başkanı Sinan Yıldırım, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Füsun Karaboğa, Mustafa Alp ve Erhan Hakioğlu gibi isimler de var.

Soruşturma izni verilenlerin isimleri şöyle:

Kırsal Yollar Daire Başkanlığı ihalelerine dair soruşturma dosyasındaki 55 isim şöyle sıralandı: “Mustafa Yaman (Kayyım/Vali), Sinan Yıldırım (Kırsal Yollar Daire Başkanı), Füsun Karaboğa (Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı), Mesut Ağrakçe (Fen İşleri Daire Başkan Vekili), Servet Abdan (Fen İşleri Daire Başkan Vekili), Abdulvahap Yılmaz (Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkan Vekili), Mustafa Alp (Şube Müdür Vekili), Cüneyt Demirel (Bakım Onarım Şube Müdür Vekili), Mustafa Tarhan (Kentsel Yollar Şube Müdür Vekili), Baki Kardaş (Şube Müdür Vekili), Abdullah Kino (Şube Müdür Vekili), Musluh Akıncı (Şube Müdürü), Selim Bodur (Yapım Bakım ve Onarım Şube Müdür Vekili), Kutbettin Yavuz (Katı Atık Şube Müdür Vekili), Davut Buğdaycı (Çevre Temizlik Şube Müdür Vekili).

Teknik personeller; Rojin Y., İbrahim Halil A. Mehmet A., Fatma S. T., Ersin B., Dara H.G., Elif S., Ömer Faruk A., Ahmet S. İ., Murat T., Onur Y., Delal T.Ö., Ali G., Abdullah D., Merve Didem A., Bayram A., Faruk K., Zehra A., Ferman A., Ümran B., Muhammed B., Mejlum A., Bircan M., Faysal G., Mizgin Y., Ömer G., Emre E., Hayrullah D., Osman A., Güner A., Sinan D.E., Edip A., Sefa M., Eyüp E., Veysi D., Mehmet Can D., Onur E., Serhat B., Engin K. ve Seher E.”

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ihaleleri ile ilgili açılan soruşturmada ise şu isimler sıralandı: “Mustafa Yaman (Kayyım/Vali), Füsun Karaboğa (Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı), Erhan Hakioğlu (Çevre Koruma ve kontrol Daire Başkan Vekili), Abdulvahap Yılmaz (Park ve Bahçeler Şube Müdür Vekili), İsmet Şakir (Park ve Bahçeler Şube Müdür Vekili), Ümit Polat (Fidanlık ve Yeşil Alanlar Şube Müdürü).

Teknik personeller; Arzu E. Elif S. Ayşe A.B., Zehra A., Baki K., Mehmet A., M. Emin K. Fatma S.T., Süleyman Y. Bayram A., Davut B., Faruk K., Gülbin T.Ö., Ümran B., Muhammed B. Ömer Faruk A., Engin K., Hasan K., Selahattin A., Merve Y., Tuba C.A., Kutbettin Y., Fesih Ç., Abdullah K., Ümran Ç., İzzettin A. ve İbrahim Halil S.”