Rusya, Avrupa Konseyi’nden çekildi

Rusya, Avrupa Konseyi’nden çekildiÄŸini duyurdu ve bu karardan NATO ülkelerini sorumlu tuttu.

Rusya Devlet Duması BaÅŸkan Yardımcısı Pyotr Tolstoy, Telegram kanalında,  “Avrupa Konseyi ile diyaloÄŸu kesmenin tüm sorumluluÄŸu, bunca zamandır insan hakları konusunu kendi jeopolitik çıkarlarını sürdürmek ve ülkemize saldırmak için kullanan NATO ülkelerine aittir” dedi.

Tolstoy, ”Ãœlkemiz üzerindeki benzeri görülmemiÅŸ siyasi ve yaptırım baskısı nedeniyle Rusya, bu örgüte yıllık bir katkı payı ödemeyi planlamıyor” dedi.

Devlet Duması DışiÅŸleri Komitesi BaÅŸkanı Leonid Slutsky de Rusya’nın Avrupa Konseyi’nden çekilmesiyle Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesi’ni feshedeceÄŸini belirtti. Ancak buna raÄŸmen Rusların tüm haklarının garanti altına alınacağını da sözlerine ekledi.

Yunanistan’ın 1960’ların sonlarında geçici olarak çekilmesinin ardından bir üye devlet, Avrupa Konseyi tarihinde ikinci kez üyelikten ayrıldığını açıkladı.

Geri çekilme, Moskova’nın “NATO ve AB ülkeleri tarafından baltalandığı” için artık Konsey’e katılmayacağını söylemesinden bir hafta sonra geldi.

Pazartesi günü, Ukrayna BaÅŸbakanı Denis Åžmigal, Konseyi, ülkesinde devam eden askeri operasyon nedeniyle Rusya’yı ihraç etmeye çağırmıştı.