PEN Almanya’dan Selahattin DemirtaÅŸ vurgusu

Uluslararası Yazarlar BirliÄŸi PEN Almanya Merkezi, Tutuklu Yazarlar Günü sebebiyle yayınladığı açıklamada Selahattin DemirtaÅŸ’ın durumuna dikkat çekti.

Uluslararası Yazarlar Birliği PEN Almanya Merkezi, 15 Kasım Tutuklu Yazarlar Günü sebebiyle bir açıklama yayınladı.

Dünya genelinde haksız yere tutuklanan gazeteci ve yazarların sayısının azalmadığını açıklayan kuruluş, tutuklu dört yazarın durumuna dikkat çekti.

Bunlar arasında beÅŸ yıldır tutuklu olan eski Halkların Demokratik Partisi EÅŸ BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ, Müslüman Uygur azınlıkla ilgili araÅŸtırmaları nedeniyle Çin Halk Cumhuriyeti’nde tutuklanan bilim insanı Rahile Davut, BirleÅŸik Arap Emirlikleri’nde 2012 yılından beri tutuklu olan insan hakları avukatı Muhammel El Ruken bulunuyor. El Ruken hakkında PEN’in açıklamasına göre “hükümeti devirmek için gizli bir teÅŸkilat kurduÄŸu gibi uydurma suçlamalar” bulunuyor.

PEN’in tutukluluÄŸuna dikkat çektiÄŸi dördüncü isim ise “kamu huzurunu bozma” ve “polis memurlarına karşı mukavemet” suçlaması ile Mayıs 2021’den bu yana Pinar del Rio cezaevinde tutuklu bulunan Kübalı rap sanatçısı Maykel Osorbo.

PEN Almanya Merkezi ayrıca Avrupa BirliÄŸi’ne yeniden “Eritre’de basın ve ifade özgürlüğünün vahÅŸi bir biçimde bastırılmasına daha fazla göz yummama” çaÄŸrısı yaptı. 2001’den bu yana Eritre’den 12 yazardan haber alınamıyor.

PEN Almanya Merkezi BaÅŸkan Yardımcısı Ralf Nestmeyer “Dünya genelinde yazarlara yönelik tehdit ne yazık ki azalmadı” diye konuÅŸtu.

4 Kasım 2016 tarihinde gözaltına alınan ve ardından tutuklanan Selahattin Demirtaş tutukluluğu sırasında şimdiye kadar Seher, Devran, Leylan ve Efsun olmak üzere dört kitaba imza attı.

DW / EC, TY