Oxfam, en zengin beÅŸ adamın serveti 2020’den bu yana iki katına çıktı

2020 yılı, küresel bir salgın, ekonomik durgunluk, sosyal huzursuzluk ve çevresel felaketlerle damga vuruldu. Ancak milyarlarca insan bu krizlerin sonuçlarına katlanırken, bir avuç milyarder servetlerini dramatik bir ÅŸekilde artırdı. Oxfam’ın yeni raporuna göre, dünyanın en zengin beÅŸ erkeÄŸinin serveti 2020 yılında ikiye katlandı ve akıl almaz bir ÅŸekilde 1,2 trilyon dolara ulaÅŸtı. Bu arada, beÅŸ milyar insanın on yılın sonunda daha yoksul olması bekleniyor, çünkü dünyada eÅŸitsizlik ve bölünme derinleÅŸiyor.

Oxfam’ın “EÅŸitsizlik Virüsü” adlı raporu, koronavirüs salgınının varlıklılarla yoksullar arasındaki uçurumu nasıl ortaya çıkardığını ve ÅŸiddetlendirdiÄŸini ortaya koyuyor. Milyonlarca insan iÅŸlerini, gelirlerini ve geçim kaynaklarını kaybederken, en zengin yüzde 1 pandemi öncesi servetlerine sadece dokuz ayda geri döndü. Dünyanın en zengin 10 erkeÄŸi 2020 yılında 500 milyar dolardan fazla kazandı, bu da gezegendeki herkesi aşılamak ve virüs nedeniyle kimseyi yoksulluÄŸa düşürmemek için yeterli.

Rapor ayrıca kadınların, ırksal ve etnik azınlıkların, düşük ücretli çalışanların ve kayıt dışı sektör çalışanlarının pandemi ve ekonomik çöküntüden orantısız bir ÅŸekilde etkilendiÄŸini gösteriyor. Kadınlar, kilitlenmelerden en çok zarar gören sektörlerde, örneÄŸin konaklama, perakende ve bakım sektörlerinde ağırlıkta. Ayrıca okul kapanmaları ve saÄŸlık acil durumları sırasında artan ücretli olmayan ev içi ve bakım iÅŸinin de büyük kısmını üstleniyorlar. Oxfam, kadınların 2020 yılında en az 800 milyar dolar gelir kaybettiÄŸini tahmin ediyor, bu da 98 ülkenin toplam GSYÄ°H’sinden fazla.

Oxfam, eÅŸitsizlikle mücadele için acil önlemler alınmadığı takdirde, dünyanın kalkınma açısından “kayıp bir on yıl” ile karşı karşıya kalacağı konusunda uyarıyor. Rapor, herkesin saÄŸlık, eÄŸitim ve sosyal koruma gibi kaliteli kamu hizmetlerine eriÅŸimi olduÄŸu; ÅŸirketlerin ve zenginlerin adil bir ÅŸekilde vergi ödediÄŸi; çalışanların düzgün ücretlere ve haklara sahip olduÄŸu; gezegenin iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ve çevresel bozulmadan korunduÄŸu “yeni bir sosyal sözleÅŸme” çaÄŸrısında bulunuyor.

Oxfam’ın genel müdürü Gabriela Bucher şöyle dedi: “Kayıtlar baÅŸladığından beri eÅŸitsizlikte en büyük artışa tanık oluyoruz. Zengin ve fakir arasındaki derin uçurum virüs kadar ölümcül oluyor. Aşırı eÅŸitsizlik kaçınılmaz deÄŸil, ama bir politika tercihi. Dünyadaki hükümetler bu fırsatı daha eÅŸit, daha kapsayıcı, yoksulluÄŸu bitiren ve gezegeni koruyan ekonomiler inÅŸa etmek için kullanmalı.”

  • NHY/ Oxfam