Online Eğitimde(Dijital Eğitim, Uzaktan Eğitim)  Başarıyı Artıran Faktörler

Pandemi döneminde öne çıkan ve eğitimin temelini oluşturan Online Eğitim(dijital eğitim, uzaktan eğitim),sürekli gelişmekte olan teknolojinin eğitim dünyasına sağladığı avantajlardan faydalanılarak yürütülen bir sistemdir. Bu sitem günümüzde ve gelecekte artık eğitimin vazgeçilmez bir parçası olmuştur ve eğitimde bütün planlamar buna göre yapılmalıdır.

Online Eğitimde(dijital eğitim, uzaktan eğitim)  başarılı olmada öncelikli olarak öğrencinin başarılı olmaya odaklanması ve başarıya ulaşmak için ısrarlı olması da çok önemlidir. Bunun dışında Öğrenci başarısını etkileyen pek çok faktör vardır. Bunlar; Öğretmen, Ebeveynler, Okul yönetimi, Öğrencinin rol model aldığı kişi, Arkadaş çevresi, Öğrencinin becerileri ve ilgisi, gibi.

Online Eğitimde(dijital eğitim, uzaktan eğitim) Öğrenciyi derse dâhil etmenin belli yolları vardır. Yaş grubuna uygun oyunlar eklemek, dersi daha neşeli hale getirmek akademik olarak öğretmene bağlıdır. Öğrenciye keyifli ödevler vererek öğrencinin daha başarılı olması sağlanmalıdır.

Öğrenci velisi, öğretmenle sürekli olarak işbirliği içerisinde olmalıdır. Veli eve geldiğinde, mutlaka öğrencinin gününün nasıl geçtiğini, o gün neler yaptığını sormalıdır. Veli, toplantılara katılıp, öğretmenin sınıf ile ilgili sorunlarını dinlemeli ve bu sorunları birlikte çözmek için öğretmene yardım etmelidir. Velinin bu ilgisi, öğrenciyi de daha fazla çalışmaya yöneltecektir. Bu süreçte Öğrenci-Öğretmen-Veli üçlüsünün birlikte göstereceği performans, başarının temel anahtarıdır.

Online Eğitim(dijital eğitim, uzaktan eğitim) sürecinde en önemli görev ailelere düşmektedir. Okul ile aile arasında yeterli ilişki ve birlik sağlanırsa öğrencinin başarı seviyesi artmakta ve bu oranda eğitim kalitesi de artmaktadır. Daha sağlıklı ve verimli bir eğitim süreci için ailelerin okul ilişkilerine önem vermesi gerekmektedir. 

Online Eğitim(dijital eğitim, uzaktan eğitim)  süreci içinde her çocuk aynı yöntem ve aynı teknikle öğrenmeyebilir. Çünkü bireysel farklılıklar ve çocuğun içinde yaşadığı aile koşulları sosyo ve kültürel özellikleri farklılık gösterebilir. Bu nedenle öğretmenlerin öğrencilerini yakın tanımaları ve özelliklerini çok iyi bilmeleri gerekmektedir. Bunun için de aile ile sürekli iletişim halinde olması gerekmektedir. Aileyi eğitim sürecine dâhil etmeli ve öğrenciyi tanıyabilmek ve verimli eğitim sağlayabilmek adına aile ile birlikte karar almalıdır. Aile ile sürekli ve düzenli iletişimler kurulması gerekmektedir. Böylece aileler de çocukları ile iletişim kurma becerilerini geliştirir ve onlarla doğru iletişim kurmuş olurlar.

Online Eğitim(dijital eğitim, uzaktan eğitim)  öğrenci başarısızlığının en büyük sebeplerinden birisi ise velilerin öğrencilere karşı ilgisizliğinden kaynaklanmaktadır. 

Eğer aile çok yoğun çalışıyorsa, ekonomik sıkıntılar ya da ailede öğrencinin derslerinde yardım edecek düzeyde eğitimli biri yoksa bu öğrencide sorunlara yol açabilmektedir. Bu sorunu çözmek için ise okul rehberlik öğretmenine danışılması gerekmektedir.

Online Eğitimde(dijital eğitim, uzaktan eğitim) aileler öğrencilere dersleri konusunda destek verirken aynı zamanda onları motive edici ve ders çalışmaya teşvik edici olmalıdırlar. Bu yolla öğrenciler ders çalışmayı severek yapacaktır. Öğrencinin kendi sorumluluğun bilincinde olması kadar sorumluluklarını yerine getirirken aile desteğini alması da öğrencinin performansını artıran unsurlardandır. Öğrenci yalnız olmadığını bilirse, daha mutlu ve daha rahat ders çalışacaktır.

 

Arslan ÖZDEMİR