Okul; içerisinde yüzlerce kişinin aynı anda bulunduğu, eğitim ve öğretimin sunulduğu kurumlardır. Okullarda düzenin sağlanması ve eğitimin en verimli şekilde aktarılması için okul kuralları vardır. Eğitim gören öğrencilerin hem doğru eğitim hem de geleceğe hazırlanmaları için kurallar gereklidir. Toplu yaşanılan tüm yerlerde kurallar mevcuttur. Okuldaki kurallar öğrencinin disiplin anlayışını geliştirerek öğrenmesini kolaylaştırır. Okulda düzeni sağlayan kurallar eksiklik ve sorunların oluşmasını önlemektedir.
Öğrenciler eğer bu kurallar çerçevesinde uyum gösterir ve sorumluluklarının farkına varırlar ise gelecekleri için kazanç sağlayabilir, saygın bir akademik eğitime sahip olarak iyi bir başarı elde etmek adına hareket edebilirler. Bunun için kuralların neden var olduğunu anlayarak onlara uymaları gerekir.
Okul kıyafetini giymek okul kurallarının en önemli parçasıdır. Millî eğitim bakanlığına bağlı okul öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelik14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı millî eğitim temel kanunu ile 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı millî eğitim bakanlığının teşkilat ve görevleri hakkında kanun hükmünde kararnameye dayanılarak hazırlanmıştır.
Okul kıyafetleri günümüzde hem devlet okullarının hem özel okulların kendi marka değerlerini yükseltmek ve öğrencilerinin farklı olduğunu göstermek için önemli bir araçtır.
Okul kıyafetleri bazı okullarda öğrencilerin rahat bir eğitim hayatı geçirmesi için tasarlansa da bazı okullarda sadece prestij ve marka kimliğini ön plana çıkarmak için tasarlanmaktadır. Bu yüzden okul kıyafeti günümüzde okullar için oldukça önem verilmesi gereken bir konudur.
Öncelikle okulların kıyafet zorunluluğu kurallarını uygulaması konusunda birçok avantajı vardır. Bu durum öğrencilerin hayatlarının ileri ki aşamalarında daha başarılı bireyler olmalarına yardımcı olacaktır.
Okul kıyafeti günümüzde önemli bir gelenek olarak düşünülmelidir. Okul kıyafeti statü ve prestijin göstergesidir de.
Okul kıyafetinin en önemli avantajlarından bazıları şunlardır;
-  Okul kıyafeti öğrenciler arasında eşitliği sağlar. Statü, sınıf ayrımı, dalga geçme ve alay etme gibi problemlerin çıkmasını engeller. Bu kıyafetler sayesinde çocuklardan birinin eski ve modası geçen bir kıyafet giymesi sonucu zorbalık ve alaya maruz kalmasını engeller.
- Okul kıyafeti aidiyet hissi uyandırır. Okul ruhunun oluşması sağlanır. Okulların kıyafet zorunluluğu getirmesindeki en önemli sebeplerden biri de aidiyet hissinin arttırılmasıdır. Bu durum yüzyıllardan beridir, devam eden bir kuraldır. Kıyafet, arma, amblem gibi ögelerin kurumlara ait olma, prestij ve gibi topluluğun parçası olmak anlamlarını taşır.
- Okul kıyafeti sayesinde öğrencilerin ve ebeveynlerin hayatı daha pratik bir hale gelir. Bu kıyafetler sayesinde ebeveynler yeni kıyafet satın almak zorunda kalmazlar.
- Ayrıca çocuklar aynı okuldan mezun olmuş abi ve ablalarının kıyafetlerini giyebilir ve maddi açıdan tasarruf sağlanabilir. Okul kıyafetlerinin bir diğer yararı ise her yıl aynı okul kıyafetinin giyilebilir olmasıdır. Böylelikle dönem başı yeni kıyafet satın almak zorunda kalınmaz.
- Çocukların sınıf ortamında dikkatlerinin dağılması herkes tarafından bilinir. Kıyafetlerin bu konuyla ilgisi olabilir. Çocuklar kendi kıyafetlerini arkadaşlarıyla kıyaslamazsa derslerine daha iyi odaklanabilirler.
Disiplin okul kıyafetinin en önemli avantajlarından biridir. Birçok kişi okul kıyafeti giyen çocukların daha iyi davranışlara sahip olduğunu ve haylazlık yapmadan önce iki kez düşündüklerini ifade etmektedirler. Okul kıyafeti giymek bazı kurallara uyulması gerektiğini de göstermektedir.
- Köy Enstitülerinin Eğitimdeki Rolü ve Günümüz İhtiyacı - 16 Aralık 2024
- Türkiye’de Bir Yıl İçerisinde En Az 66 Çocuk İş Yerlerinde Hayatını Kaybetti - 7 Aralık 2024
- Erkeklik: Geleneksel Kalıpların Eleştirisi - 30 Kasım 2024