Y kuşağı, 1980-1995 yılları arasında doğan ve şu anda 26-41 yaş aralığında olan nesil olarak tanımlanıyor. Bu nesil, teknolojinin hızlı gelişimi, küresel krizler, sosyal medyanın yaygınlaşması, işsizlik, rekabet ve belirsizlik gibi pek çok faktörle karşı karşıya. Bu faktörlerin etkisiyle Y kuşağı, ruh sağlığı açısından diğer nesillere göre daha fazla sorun yaşıyor.
BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in (BM) 2019 yılında yayımladığı bir rapora göre, Y kuÅŸağı depresyon ve anksiyete bozukluklarına en yatkın nesil. Rapora göre, Y kuÅŸağının yüzde 9.7’si depresyon, yüzde 10.9’u anksiyete bozukluÄŸu tanısı almış durumda. Bu oranlar, X kuÅŸağı (1965-1979 doÄŸumlular) için yüzde 7.2 ve yüzde 6.8, Baby Boomer kuÅŸağı (1946-1964 doÄŸumlular) için ise yüzde 4.7 ve yüzde 4.1 olarak belirlenmiÅŸ.
Y kuşağının ruh sağlığını etkileyen başlıca nedenlerden biri de sosyal medya kullanımı. Sosyal medya platformları, Y kuşağının hem iletişim hem de bilgi edinme aracı olarak sıkça kullandığı mecralar. Ancak sosyal medya kullanımı, aynı zamanda Y kuşağının kendini diğerleriyle kıyaslamasına, beklenti ve baskı altında hissetmesine, gerçeklik algısının bozulmasına ve dolayısıyla ruh sağlığının olumsuz etkilenmesine yol açabiliyor.
Y kuÅŸağının ruh saÄŸlığına dikkat çekmek ve destek olmak amacıyla pek çok kurum ve kuruluÅŸ çeÅŸitli çalışmalar yürütüyor. ÖrneÄŸin BM, Y kuÅŸağı için “Gençlik 2030” adlı bir strateji belgesi hazırladı. Bu belgeye göre, BM gençlerin ruh saÄŸlığına öncelik vererek, onların katılımını ve liderliÄŸini desteklemeyi, eÄŸitim ve istihdam fırsatlarını arttırmayı, ayrımcılık ve ÅŸiddetle mücadele etmeyi hedefliyor.
- Akademisyen Beyza Ãœstün’e Hapis Cezası: Özgür Gündem Ä°le Dayanışma - 4 Ekim 2024
- CHP’li Çakırözer’in Raporu: Eylül Ayında Türkiye’de Basın Özgürlüğü Mücadelesi - 4 Ekim 2024
- Gürer’den Hükümete Kritik Uyarılar: Asgari Ücret ve Emekli Maaşlarında Acil Artış Talebi - 4 Ekim 2024