Diyarbakır Barosu eski Başkanı Tahir Elçi’nin katledilmesinin üzerinden sekiz yıl geçmesine rağmen dava dosyasında adalet arayışı sürüyor. Tahir Elçi’nin öldürülmesiyle ilgili görülen davada sanık polislere verilen beraat kararının İstinaf Mahkemesi tarafından onanması, hukuk camiasında büyük tepki topladı. Türkiye genelinden 80 baro, bu kararı sert bir dille eleştirerek cezasızlık politikasının devam ettiğini vurguladı.
Baroların yaptığı ortak açıklamada, Tahir Elçi’nin öldürülmesinin ardından soruşturma ve kovuşturma makamlarının gerekli araştırmaları yapmadığı, hakikatin ortaya çıkarılmasına yönelik çabaların sistematik olarak görmezden gelindiği ifade edildi. Açıklamada, “Hakikat ve adalet mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz” denilerek, dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne taşınacağı belirtildi.
Açıklamada, İstinaf kararının cezasızlık politikasının bir devamı olduğu belirtilirken, cinayetin ardından ortaya çıkan itirafçı ifadeleri ve dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun “siyasal cinayet” açıklamalarının dahi yargı makamları tarafından dikkate alınmadığına dikkat çekildi.
Barolar, Elçi’nin davasında verilen beraat kararına ve cezasızlık politikalarına karşı sürecin takipçisi olacaklarını bir kez daha kamuoyuna duyurdu. Açıklamanın imzacıları arasında Türkiye’nin dört bir yanından barolar yer aldı.
Elçi’nin yaşamını yitirdiği 28 Kasım 2015’te Diyarbakır’ın tarihi dört ayaklı minaresinin önünde yaptığı barış çağrısı hafızalardaki yerini korurken, hukuk camiası bu sürecin adaletle sonuçlanması için mücadelesine devam ediyor.