Türkiye’nin 13 Yıl Sonra Arap BirliÄŸi Toplantısına Katılımı

Türkiye, 13 yıl aradan sonra Arap BirliÄŸi DışiÅŸleri Bakanları Konseyi Toplantısına davet edildi. DışiÅŸleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, toplantı yarın Mısır’ın baÅŸkenti Kahire’de yapılacak ve Türkiye’yi DışiÅŸleri Bakanı Hakan Fidan temsil edecek. Türkiye’nin toplantıya davet edilmesi, Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdülfettah es-Sisi’nin geçen haftaki Ankara ziyaretinin ardından açıklandı.

Toplantıda Hakan Fidan’ın Türkiye-Arap BirliÄŸi iliÅŸkileri ve Gazze savaşı hakkında bir konuÅŸma yapması bekleniyor. Bir diplomatik kaynaÄŸa göre, Ankara Arap BirliÄŸi ile kurumsal baÄŸlarını ve iÅŸbirliÄŸini artırmayı hedefliyor. Gazetecilere bilgi veren kaynak, bu adımın Türkiye’nin dış politikası açısından önemli olduÄŸunu belirtti.

Ä°liÅŸkilerin NormalleÅŸmesi

Türkiye, uzun yıllar süren gerginliÄŸin ardından Arap BirliÄŸi üyelerinden BirleÅŸik Arap Emirlikleri ile Kasım 2021’de, Suudi Arabistan’la Nisan 2022’de ve Mısır’la Kasım 2022’de iliÅŸkilerini normalleÅŸtirdi. BirliÄŸe geri çağırılan Suriye ile müzakere çabaları ise ÅŸu ana kadar sonuçsuz kaldı. AÄŸustos sonunda Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸar Esad, arabulucuların giriÅŸimlerine raÄŸmen Ankara ile iliÅŸkilerde kayda deÄŸer bir ilerleme olmadığını açıklamıştı.

Türkiye, en son 2011 yılında yine Kahire’de düzenlenen Arap BirliÄŸi toplantısına katılmış ve zirvede Türkiye’yi BaÅŸbakan sıfatıyla Recep Tayyip ErdoÄŸan temsil etmiÅŸti. Bu katılım, Türkiye’nin Arap dünyası ile iliÅŸkilerini yeniden gözden geçirdiÄŸi ve güçlendirmek istediÄŸi bir döneme denk geliyor.