Bilim insanları, 2024 yılı için hesaplanan yenilenebilir enerji kaynaklarının 1 AÄŸustos’ta tükenmiÅŸ olacağını bildirdi. Bu tarih itibarıyla insanlık ‘cepten yemeye’ baÅŸlayacak. Çevre örgütü Germanwatch, Küresel Ayak Ä°zi Ağı’nın (GFN) araÅŸtırmasına dayanarak yaptığı açıklamada, geçen yıl insanlığın yenilenebilir kaynaklarını tükettiÄŸi günün 2 AÄŸustos olduÄŸunu belirtti.
GFN, insanlığın kaynakları daha verimli kullanması konusunda tünelin ucunda bir ışık olduğunu ifade etti. Yapılan araştırmalar, kaynakların aşırı tüketimi konusunda olumlu bir dönüm noktasına gelinmiş olabileceğini gösteriyor. Kaynakların aşırı kullanımının on yıllar boyunca neredeyse her yıl arttığı, ancak son on yılda bu artışın durduğu bildirildi. Raporda, birçok göstergenin kaynakların aşırı tüketiminin yakında azalmaya başlayacağına işaret ettiği ifade edildi.
Bilim insanlarına göre, yenilenebilir enerjilerin yayılması ve bu enerjiyi depolama teknolojisinin gelişmesi, elektrikli taşıt ve ısı pompası kullanıcılarının artması, fosil enerji ticaret modelinin gözden düşmesine neden oluyor. Ancak bu gelişmelerin, iklimsel eşiklerin aşılmaması ve kitlesel canlı türü kaybının durdurulabilmesi için daha güçlü ve hızlı bir biçimde desteklenmesi gerektiği vurgulanıyor.
Küresel Sorumluluk ve Gelecek Nesiller
Germanwatch’ın siyasi direktörü Christoph Bals, genç neslin ve gelecekteki kuÅŸakların özgürlük hakkını korumak adına hızlı, etkili ve sosyal açıdan kabul edilebilir harekete geçmenin gerekliliÄŸini belirtti. Sanayi ülkeleri ve yüksek emisyon üreten geliÅŸmekte olan devletlere büyük bir sorumluluk düştüğünü ifade etti. Ä°nsanlığın mevcut kaynak tüketiminin sürdürülebilmesi için 1,7 dünyaya ihtiyaç duyduÄŸu, tüm ülkelerin Almanya’daki gibi bir tüketim içinde olması halinde ise bu ihtiyacın 3 gezegene çıkacağı belirtiliyor.
GFN raporu, iklim için en zararlı konulardan birinin havayolu trafiği olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle uzun mesafeli uçuşlar, iklim krizinin önemli sorumlularından biri olarak gösteriliyor. Havayolu trafiğinin biraz daha iklim dostu hale gelmesi için büyük çaba gösterilmesi gerektiği, ancak kısa vadede bu teknolojilerin hayata geçirilmesinin mümkün olmadığı belirtiliyor. Bu sebeple, havayoluna alternatif olan demiryolu gibi seçeneklerin tercih edilmesi tavsiye ediliyor. Trenle seyahatin uçağa göre 28 kat daha iklim dostu olduğu kaydediliyor.