Neçirvan Barzani, Türkiye CumhurbaÅŸkanlığı Seçimi’nde ErdoÄŸan’ı DesteÄŸini Açıkladı

Türkiye’deki CumhurbaÅŸkanlığı seçimleri, bölgesel ekonomik iliÅŸkiler ve Türk ordusunun Irak ve Suriye’nin kuzeyindeki varlığı nedeniyle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) gibi bölgelerde de büyük bir ilgiyle takip ediliyor. IKBY ile Türkiye arasındaki ticaretin hacmi milyarlarca doları bulurken, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile IKBY BaÅŸkanı Neçirvan Barzani arasında uzun yıllardır süregelen stratejik bir iliÅŸki bulunuyor.

14 Mayıs’ta gerçekleÅŸen birinci tur CumhurbaÅŸkanlığı Seçimi’nin ardından Barzani, ErdoÄŸan’ı tebrik ederek ikinci tur için baÅŸarı diledi. Barzani’nin “Reis” diye hitap ettiÄŸi ErdoÄŸan’ı arayarak, rakibi Kemal KılıçdaroÄŸlu’nu ikinci turda maÄŸlup edeceÄŸine dair güvenini dile getirdi.

Ancak Kuzey Irak’ta ErdoÄŸan’a destek veren Barzani’ye karşı farklı düşünceler de mevcut. Iraklı Siyaset Bilimci Muhammed Ezedin, iki ülkenin ekonomik çıkarlara sahip olduÄŸunu belirterek, “Kürdistan yönetimi Türkiye ile hep iyi iliÅŸkiler kurmaya çalıştı çünkü Türkiye onun dünyaya açılan kapısı. Bu yakınlığın temeli ekonomik” diyor.

Türkiye ile olan ticari iliÅŸkilerinden faydalanan çok sayıda Kürt esnaf da bulunuyor. ÖrneÄŸin, Erbil pazarında dükkan iÅŸleten Ahmed Krouanji, “ErdoÄŸan cumhurbaÅŸkanı olduÄŸundan beri memnunuz. Türkiye ile çok fazla ticaret var, ekonomik durum iyileÅŸti” ifadelerini kullanıyor.

Ancak bazı Kürtler, ErdoÄŸan’ın olası bir zaferinin Türkiye’deki Kürtler açısından iyi olmayacağına inanıyor ve bu nedenle ErdoÄŸan’a karşı çıkıyor. Süleymaniye’de yaÅŸayan ve uluslararası hukuk dersleri veren akademisyen Kamel Ömer’e göre, ErdoÄŸan’ın bir beÅŸ yıl daha göreve gelmesi, bölgedeki ÅŸiddeti artırabilir. Ömer, Türk ordusunun böyle bir durumda Kürdistan’daki askeri nüfuzunu geniÅŸletebileceÄŸini ve Türkiye’nin özerk bölgeye daha derinlemesine nüfuz edebileceÄŸini ifade ediyor.

IKBY BaÅŸkanı Neçirvan Barzani’nin destek verdiÄŸi ErdoÄŸan’ın seçim zaferi, Kuzey Irak’ta bölünmüş düşüncelere yol açarken, bölgedeki siyasi ve ekonomik iliÅŸkilerin geleceÄŸi konusunda da belirsizlikler oluÅŸtu.