KKM: Ekonomik Bomba Olarak Saadet Zinciri Tehlikesi! Prof. Dr. Hakan Kara Uyarıyor

NHY, Çınar Kaya


Ekonomi uzmanı Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medya platformu Twitter üzerinden yaptığı çarpıcı paylaşımlarla Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemini Ponzi sistemine (saadet zinciri) benzeterek çarpıcı bir şekilde açıkladı. Kara, Ponzi sistemiyle olan paralellikleri vurgulayarak KKM’nin zamanla bir saatli bombaya dönüştüğünü iddia etti.

Kısaca Ponzi sisteminin ne olduğunu açıklayarak paylaşımlarına başlayan Kara, Ponzi sistemi, 1920’lerde Charles Ponzi tarafından keşfedilen bir dolandırıcılık yöntemidir. İnsanları posta pullarıyla yüksek kâr vaadiyle kandırarak büyük bir yatırım ağına sürükleyen Ponzi, aslında gerçek bir değer üretimi olmadığı için sistemin çökmesine neden olmuştu.

Prof. Dr. Hakan Kara’ya göre, KKM sistemi de benzer bir yapıya sahip. Başlangıçta herkes mutlulukla doluyor. Bankalar, KKM sayesinde karlarını artırıyor, Merkez Bankası ve Hazine avantaj sağlıyor, mevduat sahipleri ise kur koruması ve yüksek faizle kazanç elde ediyordu. Ancak, bu sistemdeki tehlike zaman içinde ortaya çıkmaya başladı.

Zamanla KKM sistemi, büyümesini sürdürebilmek adına daha büyük riskler almaya ve tavizler vermeye başladı. TCMB rezervleri harcanarak kuru tutmaya çalışan sistem, bankaların likidite sıkıntısına yol açtı. Ayrıca, KKM’nin sürdürülmesi için getirilen tahvil yükümlülüğü nedeniyle bankalar TL mevduat faizlerini artırmak zorunda kaldılar. Durum böyle olunca da, herkesin mutluluğu zaman içinde yerini endişeye bıraktı.

Prof. Dr. Hakan Kara’ya göre, KKM sürekli büyüyerek potansiyel bir tahribatı artırıyor ve bir saadet zinciri bombasına dönüşüyor. Devlet, başlangıçta bu yükü taahhüt etmiş olsa da, ne kadar süreyle bu sorumluluğun altından kalkabileceği belirsizdir.

Bu çarpıcı benzetme ve uyarılarla Prof. Dr. Hakan Kara, KKM’nin patlamaması için önlem alınması gerektiğini vurguluyor. Sistemin büyümesinin durdurulması ve kontrollü bir şekilde etkisiz hale getirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Aksi takdirde, KKM’nin içindeki Ponzi sistemiyle birlikte ortaya çıkabilecek sonuçların hiç de hoş olmayacağına dikkat çekiyor.

Bu uyarılar, kamuoyunda tartışılan KKM’nin gerçek potansiyelini ve beraberinde getirebileceği riskleri yansıtmakla birlikte, kesin doğruluğunu belirtmek mümkün değildir. Ancak, Prof. Dr. Hakan Kara’nın çarpıcı benzetmeleri, ekonomik sistemin dikkatle incelenmesi ve gerektiğinde önlem alınması gerektiği konusunda bir uyarı niteliği taşımaktadır.