Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) Perseverance (Sebat) adlı robotu Atlas V roketi ile Mars’a gönderdi. Robot, kurumuÅŸ bir krater gölünü inceleyerek, kızıl gezegende geçmiÅŸte hayat olup olmadığını belirlemeye çalışacak.
Fakat Mars’ta bir zamanlar gerçekten canlı organizmalar var olduysa, bilim insanları bunu nasıl anlayacak? Projenin bilim danışmanlarından yardımcısı Dr Ken Williford’la konuÅŸtuk.
Mars bugün canlıların yaşayabileceği bir gezegen değil. Çok soğuk olması nedeniyle yüzeydeki sular sıvı olarak kalamıyor ve atmosferin ince olması yüzünden gezegen yüzeyine ulaşan yüksek radyasyon muhtemelen canlı organizmaların gelişimini engelliyor.
Fakat Mars hep böyle değildi. Bundan en az 3,5 milyon yıl önce yüzeyde akarsular vardı. Bunların ve krater ağızlarında oluşturdukları göllerin izi bugün bile görülebiliyor. O dönem karbondioksitli atmosferin daha kalın olması zararlı radyasyonun gezegen yüzeyine etkisini de azaltıyordu.
Su, biyolojinin yani canlıların varlığının en temel ortak özelliklerinden. Dolayısıyla Mars’da bir zamanlar yaÅŸam olması ihtimali var.
1970’lerde Viking misyonları, Mars’dan alınan toprak örneklerinde mikrop benzeri canlıların izleri aranmış ama net sonuçlar elde edilememiÅŸti.
2000’lerin baÅŸlarında NASA’nın Mars KeÅŸif Araçları’na suyun izini sürme görevi verildi. Opportunity (Fırsat) ve Spirit (Åževk) adlı araçlar gezegen yüzeyinde geçmiÅŸte su bulunduÄŸuna iliÅŸkin çok miktarda jeolojik kanıt buldular.
2012 yılında gezegen yüzeyine inen Curiosity (Merak), indiÄŸi Gale Krateri’ni bir zamanlar dolduran gölün canlı organizmaların geliÅŸmesine uygun olabileceÄŸini ortaya çıkardı. Curiosity ayrıca canlı organizmaların yapı taÅŸları olan karbon içeren organik moleküller de buldu.
Şimdi Perseverance aracı, yine benzer bir alanda, yaşam izlerini tespit etmek üzere tasarlanan aletler kullanarak incelemeler yapacak.
NASA’nın California, Pasadena’daki Jet Yakıtı Laborautarı’nda konuÅŸtuÄŸumuz misyonun danışmanlarından Ken Williford, “Viking’den sonra doÄŸrudan canlı izinin arandığı ilk sefer bu olacak” diyor ve ekliyor:
“Viking halen varolan yaÅŸam formlarını, yani Mars’ta hala varolabilecek canlıları arıyordu. Buna karşılık NASA’nın ÅŸimdiki yaklaşımı, daha önce yaÅŸamış canlıların izini bulmaya yönelik, çünkü gezegenin çok eski tarihine dair elimizdeki veriler, Mars’ın ilk birkaç milyar yılında yaÅŸama çok daha elveriÅŸli olduÄŸuna iÅŸaret ediyor.”
Perseverance, bu incelemeleri, yörüngeden bakıldığında geçmiÅŸ su izi Gale Krateri’ne göre daha da belirgin olan Jezero Krateri’nde yapacak.
Gezici robot, Mars kayalarını delerek içinden tebeşir büyüklüğünde örnekler alacak. Bunlar yalıtılarak paketlenmiş olarak, gezegen yüzeyine bırakılan kutularda toplanacak.
Daha ileri bir tarihte gönderilecek olan bir baÅŸka robot da bu kutulardaki örnekleri toplayarak, analizinin yapılması için Dünya’ya getirecek.
Bütün bu çalışmalar NASA ile Avrupa Uzay Kurumu ESA’nın Mars Örnek Toplama misyonu adıyla yaptığı iÅŸbirliÄŸi çerçevesinde gerçekleÅŸtiriliyor.
Fakat Perseverance, Mars’da bunun dışında birçok bilimsel çalışma daha yapacak.
Jezero Krateri Mars üzerindeki en belirgin ve en iyi muhafaza olmuş delta örneği. Yani akar suların göle döküldüğü yerlere bıraktığı kaya, kum ve muhtemel organik karbon örneklerinin oluşturduğu kat kat jeolojik yapı net bir şekilde görülebiliyor.
Williford, “Batıdan doÄŸru gelen bir nehir kraterin kenarına kadar yanaşıyor, sonra krater gölünün hemen içinde nehir aÄŸzında harika bir delta oluÅŸturuyor. Perseverance’ı bu deltanın hemen önüne indirip orada inceleme yapmayı planlıyoruz” diyor.
İncelenecek deltada nehrin kuzey batıdaki kayalardan kopardığı alüvyonlar var.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- AkÅŸener, ErdoÄŸan’dan Ne Ä°stedi? - 7 Haziran 2024